Vraag burgers te toetsen hoe de regering het deed

Beeld EPA

Kijk eens op de site rijksoverheid.nl, ga naar regering en klik op 'wat heeft het kabinet bereikt'. Daar staat niet wat het kabinet heeft bereikt, maar wat er is gedaan, zegt Hein Albeda, oud-directeur van de stichting Rekenschap.

Ik heb het gevoel dat het kabinet veel heeft bereikt. Maar het staat er niet. Wat is er terechtgekomen van het regeerakkoord? Of gelooft niemand het als je resultaten meldt? Want bij verantwoording speelt het probleem dat veel mensen niet geloven wat de overheid meldt. Zo is de veiligheid al jaren aan het verbeteren, terwijl veel mensen dat niet geloven.

Mensen vertrouwen vooral op 'mensen zoals zijzelf', meer dan op overheidsfunctionarissen. Dat is wereldwijd een trend. Daar zouden politieke partijen wat mee moeten.

Hoewel zij nogal veel aandacht hebben voor burgerparticipatie, voor echte inspraak en samen beslissen hebben ze weinig oog. Terwijl het betrekken van burgers bij verantwoording van het beleid juist hard nodig is.

En dat schakelen met burgers kan best. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de initiatieven van de G1000: het idee om 1000 burgers te loten en te laten spreken over thema's die zij van belang vinden voor de politiek.

Keer zulke initiatieven eens om en beleg bijeenkomsten van waarin overheden en politici verantwoording afleggen. Loot een groep burgers, een representatieve groep, die na twee jaar kijkt naar de resultaten die behaald zijn.

Over de grens

In de Verenigde Staten en veel andere landen mogen burgerjury's in rechtszaken beoordelen of iemand schuldig is of niet. Dat lukt. Zij krijgen verschillende experts te spreken en kunnen een afweging maken. Dat kan ook rond resultaten van onze overheid. Het zal interessante discussies opleveren en nuance en wijsheid terugbrengen in het politieke debat. Uiteraard zijn er ook andere vormen, als wij kiezers maar meedoen.

Ik stel voor dat de politieke partijen bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet ook afspraken maken over de verantwoording over de resultaten. Maak halverwege een burgerbalans op, een midterm-review van het kabinetsbeleid. Schakel ons in, als bewoners, als kiezers om te kijken of er resultaten behaald worden. Dan is het tevens onze verantwoording.

Zo kunnen we weer vertrouwen opbouwen en zien of waar is wat ik geloof: dat het best goed gaat in Nederland en dat weinig landen beter bestuurd worden dan ons land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden