VPRO-lid mag hoofdredacteur kiezen. Of niet?

,,De democratiseringsgedachte heeft de VPRO nooit helemaal losgelaten. Daarom betrekken wij u bij de invulling van de vacature HoofdRedacteur TeleVisie (HRTV).'' De tekst in de VPRO Gids van deze week is veelbelovend. Liefst twee pagina's met 28 vragen mag de VPRO-klant beantwoorden. Allemaal met één doel: gezamenlijk een profiel opstellen voor de opvolger van Hans Maarten van den Brink, de huidige HRTV.

Maar wie de vragen bekijkt, krijgt al snel de indruk dat dit één grote grap is. Zo wordt de lezer bijvoorbeeld gevraagd voor de ideale HRTV een passende neus te kiezen en bijbehorend accessoires, variërend van snor tot parelketting. De vragen bevatten ook een enkele steek onder water. Zo verliet Harmke Pijpers de VPRO twee jaar geleden na een knallende ruzie met Hans Maarten van den Brink. In de enquête wordt gevraagd of de ideale HRTV misschien Harmke Pijpers 'als eerste daad' weer moet aantrekken. En als tweede daad, zo wordt gesuggereerd, het complete panel van 'Zeeman met boeken' wegsturen. Lezers die nu al weten wie de nieuwe HRTV wordt, kunnen een bon insturen. Wie het goed geraden heeft, krijgt een jaar lang gratis de VPRO-Gids.

De grap is ontsproten aan het brein van kunstenaar Martijn Engelbregt, die van het verzamelen van fake-gegevens een kunstproject heeft gemaakt. Maar ook een grap waar ongetwijfeld mensen intrappen.

Zo heeft Engelbregt eerder een enquête opgesteld om te achterhalen wie 'de VPRO-kijker' nu eigenlijk was. Met de bizarre vraag hoe hoog de toiletpapierconsumptie was. ,,We hebben toen dozen vol reacties binnengekregen. Mensen namen het zeer serieus'', weet VPTO-voorlichtster Karin Veenendaal. Net als de 'bemiddelingsdienst', die enkele jaren geleden met het oog op de donkere decemberdagen is 'opgericht'. ,,Ook toen kregen we veel respons. Uiteindelijk hebben we nog een jongen ondergebracht bij een gezelschap van allemaal dames.'' Maar ook dat was een beetje een grap. Overigens werkt het VPRO-bestuur op dit moment aan een echte profielschets van de nieuwe HRTV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden