Vorstelijke miniatuurtjes

De Oranjes hebben iets met postzegels. Veel hoeven ze daar niet voor te doen. Alleen het feit al dat ze vele staatshoofden hebben geleverd hield in dat ze sinds het ontstaan van het verschijnsel postzegel vaak op die miniatuurtjes zijn afgebeeld.

Bij bijzondere gelegenheden kwamen ze ook op zegels te staan, al dan niet voor liefdadige doeleinden. In het boekje 'Diamant op Soestdijk' heeft Jeffrey Groeneveld de filatelistische aspecten rond het volgende maand diamanten bruidspaar Juliana en Bernhard en hun naaste familieleden beschreven. Het is een uitgave van Detail Topical Stamp Catalogus, Grote Rozenstraat 18b in Groningen (¿ 29,90).

Het werd ook een verhaal over veel niet-verschenen postzegels. Zo kwam er in 1937 bij het prinselijk huwelijk geen postzegel, maar werd volstaan met een aantal - best leuke - sluitzegels. Geen postzegels dus, maar kort voor de tweede wereldoorlog wel prentbriefkaarten met door prins Bernhard van zijn oudste dochtertjes gemaakte foto's, met opgedrukte toeslag van tien cent ten bate van het Algemeen Steuncomité 1939. Een portret van prinses Juliana kwam in 1944 op een serie luchtpostzegels te staan ten bate van het Rode Kruis op Curaçao. Twee jaar later gaf Curaçao een postzegel van tien cent uit waarop de voltallige familie was te zien. Daar is het in Nederland nooit van gekomen.

Het huwelijk van Beatrix en Claus in 1966 werd evenmin een postzegel waard geacht. Dat gebeurde wel toen zij een kwart eeuw waren getrouwd. Toen Juliana en Bernhard hun zilveren bruiloft vierden, verschenen ze ook samen op een postzegel. Dat gebeurde opnieuw bij hun gouden huwelijk in 1987. Hun (toen nog drie) dochtertjes kwamen in 1946 op Kinderzegels. Overigens tegen de zin van koningin Wilhelmina, die niet wilde dat haar kleinkinderen werden gebruikt voor fondsenwerving. Juliana en Bernhard vonden dat onzin. De zoons van Beatrix en Claus kwamen zonder problemen in 1972 op kinderpostzegels.

Sinds 1 januari 1971 moeten de leden van de koninklijke familie zelf ook postzegels plakken; voor hen geen portvrijdom meer. Maar uit Soestdijk noch Den Haag plakken ze postzegels op brieven. Ze frankeren hun post machinaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden