Vorst thuis overvalt de schaatstop in Oostenrijk

Sjoerd Huisman: Zondag snel terug

EDO STURM

Het aanzwellende ijs in Nederland laat de temperaturen aan de boorden van de bevroren Weissensee deze dagen flink stijgen. In het kamp van de marathonschaatsers in Oostenrijk gaan de gesprekken niet langer meer over de alternatieve Elfstedentocht zaterdag, bekent voormalig Nederlands kampioen Sjoerd Huisman. "De vraag is wanneer wij de auto terug nemen."

De neerdalende vorst houdt 1200 kilometer verderop de Nederlandse marathontop aan mobieltje en laptop gekluisterd. "Wij volgen hier nauwgezet de ijsontwikkeling thuis", zegt de natuurijswinnaar, die in 2009 op de Oostvaardersplassen zegevierde. Huisman en een paar duizend andere schaatsliefhebbers werden deze dagen in Oostenrijk min of meer overvallen door de vorst in Nederland.

Even was er sprake van dat de wedstrijdrijders de alternatieve Elfstedentocht en het NK morgen zouden verruilen voor de eerste marathons op natuurijs, zoals die van gisteren in het Groningse Noordlaren. De KNSB stak daar snel een stokje voor. De top blijft na overleg met de ploegleiders tot en met zaterdag in Oostenrijk.

"Ik heb er wel begrip voor", meent Huisman die zich vorig jaar terugvocht na een ernstig auto-ongeluk, "De bond wil voorkomen dat de ene helft van de wedstrijdrijders in Oostenrijk rijdt en de andere helft in Nederland." Volgens de 25-jarige schaatser is niemand gevallen voor de verleiding van het thuisijs. Om dissidenten af te schrikken heeft de KNSB de marathons voor de wedstrijdtop tot no go-zone gepromoveerd. Pas na zaterdag wordt de ban opgeheven.

Huisman is van plan zondag meteen terug te rijden. Hij sluit niet uit dat sommigen met slechte benen het zaterdag na 100 kilometer voor gezien houden. "Ik zit zelf in een opbouwfase na mijn ongeluk. Ik ga mij echt niet kapot rijden." Dat wordt een ander verhaal mocht er straks een Friese Elfsteden worden gehouden, geeft hij toe. "Er zijn genoeg wedstrijdrijders die in hun hele schaatscarrière nooit een echte hebben gereden. Zo'n kans laat ik mij dus niet ontnemen."

Op de Weissensee wordt het nog lastig de gedachten niet te laten afdwalen naar bevroren rietkragen en Hollandse vergezichten. Zelfs een striemende Oostenwind is eerder een genot dan een gesel. Huisman: "Nederland of Oostenrijk? Geef mij maar de emotie, de sfeer, een compleet land dat op z'n kop staat."

NEDERLAND 9

Ai, de zon heeft het verpest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden