Vorst en ergste sneeuw even verdreven

Joralf Quist

Het strenge winterse weer is verdreven en komt de komende dagen niet meer terug. Boven de Atlantische Oceaan heeft zich een hogedrukgebied gevormd, waardoor op grote schaal de stroming uit het noordwesten komt en er geen koude lucht meer vanaf het Europese continent naar Nederland wordt aangevoerd. De maritieme lucht die de stroming met zich meebrengt leidt niet tot warm weer, maar de vorst en ergste sneeuw worden voorlopig verdreven.

Vandaag ligt er een zwakke storing boven ons land, waardoor het bewolkt is en het licht regent. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten. Deze wind voert zachte lucht aan vanaf de Noordzee. Hierdoor gaat het in het gehele land dooien. Langs de kust wordt het 5 graden, in het oosten van het land komt de temperatuur net boven het vriespunt uit. In combinatie met de regen zal de dooi een goede hap uit sneeuwdek nemen en verandert het winters landschap in smeltende sneeuwhopen. In de loop van de dag neemt de regen af en wordt het overwegend droog. In de avond blijft de temperatuur op de meeste plaatsen boven nul. In het oosten kan het nog een graadje vriezen en kan het lokaal glad worden.

Rond de jaarwisseling kan er, zeker in combinatie met vuurwerk, mist voorkomen. Later in de nacht gaat het vanuit het noorden opnieuw regenen.

Nieuwjaarsdag is grijs en regenachtig en het dooit in het hele land. Langs de kust wordt het maximaal 6 graden. In de loop van de middag trekt de zone met regen naar het zuiden, maar komen er buien vanaf de Noordzee. In de nacht naar zondag gaat het in het oosten weer licht vriezen, in het westen blijft de temperatuur boven nul.

De komende dagen is het overwegend droog, daarna nemen de neerslagkansen toe. De temperaturen komen overdag iets boven nul uit, ’s nachts iets eronder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden