'Vorm Europees OM voor aanpak witwaspraktijken'

Landen laten miljarden lopen door gebrekkige bestrijding internationale financiële misdaad

NICOLE LUCAS en MARTIJN ROESSINGH

Witwaspraktijken beroven staten van aanzienlijke inkomsten en daarmee van mogelijkheden te zorgen voor fatsoenlijke collectieve voorzieningen. Nederland doet te weinig tegen zulke internationale financiële criminaliteit.

Het moet veel meer samenwerken met andere landen, en streven naar de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in zijn nieuwe rapport 'Criminaliteit, corruptie en instabiliteit', dat vandaag verschijnt.

"Volgens de Verenigde Naties bedragen alleen al de transnationale overmakingen in witwasoperaties, en dat is maar een topje van de criminele ijsberg, ongeveer 1000 miljard dollar per jaar. Hef je daarover het reguliere vennootschapstarief, dan zouden overheden 250 miljard dollar per jaar meer ontvangen", aldus ex-minister Joris Voorhoeve, voorzitter van de commissie die het advies voorbereidde. Om het in perspectief te zien: dat is ongeveer het bedrag dat nodig is om de VN-millenniumdoelen te bereiken, gericht op onder meer het terugdringen van extreme armoede in de wereld en het verminderen van baby- en moedersterfte.

Goede informatie is onontbeerlijk om ingewikkelde financiële constructies bloot te leggen. "Het is vaak heel lastig te ontdekken wie uiteindelijk profijt trekt", aldus Voorhoeve. Volgens de AIV betekent dit dat de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD moeten worden teruggedraaid, omdat die de operationele capaciteit van de dienst te zeer aantasten. "Een goed internationaal beleid kan niet zonder goede inlichtingenpositie." Ook adviseert de raad meer politie- en justitiecapaciteit ter beschikking te stellen voor onderzoek naar internationale criminaliteit en om sneller aan internationale rechtshulpverzoeken te voldoen. Voorhoeve: "Dat laatste heeft als voordeel dat je ook meer respons krijgt als je zelf om hulp vraagt die nodig is voor de rechtshandhaving in eigen land."

Internationale samenwerking is onontbeerlijk, onderstreept de AIV. "Grensoverschrijdende criminaliteit profiteert van de mondialisering van de wereldeconomie en nieuwe technologie, zoals het internet, doet grenzen vervagen", aldus het rapport. Angst voor verlies van soevereiniteit zit samenwerking over de grenzen heen echter vaak in de weg, constateert de AIV. Juist binnen de EU, waar feitelijk één economische ruimte is ontstaan, is de noodzaak tot samenwerking echter enorm. Waar traditionele vormen van coöperatie geen uitkomst bieden, ziet de AIV daarom een oplossing in de vorm van de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. Voorhoeve: "Dat versterkt de vervolging van internationale misdrijven." Hij sluit niet uit dat op termijn zo'n Europees OM ook zelfstandig onderzoeken kan starten in Nederland.

NEDERLAND 6 Internationale samenwerking is logisch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden