FramingVorderen

Vorderen klinkt stoer maar levert juist minder mondkapjes op

Beleid kun je in twee frames zetten: dat van effectiviteit en expressiviteit. Beleid is effectief als het werkt, problemen oplost. Beleid is expressief als het lekker bekt, mooie beeldvorming oplevert. Meestal geldt: ‘effectief beleid = expressief beleid’. Beleid dat werkt, levert goede beeldvorming op. Maar soms is dat anders.

Er zijn te weinig mondkapjes, dus jaagt de minister van zorg op meer mondkapjes. Dat is een ingewikkeld spel. De aanbieders zijn deels buitenlandse partijen. Andere landen azen ook op mondkapjes. Het is een spel met fraude, bedreigingen, woekerprijzen. Al onderhandelend, op basis van vrijwilligheid, probeert de minister kapjes te regelen − en dat lukt.

Het is niet genoeg, roept Jesse Klaver op luide, melodramatische toon. Je moet bedrijven verplíchten mondkapjes te leveren, via een vorderingsbesluit. Dan geef je een ‘belangrijk signaal’ aan alle mensen ‘aan de frontlinie’ van de zorg − al zou het maar een enkel mondkapje opleveren.

Klaver kiest voor de expressiviteit − het gaat om het beeld.

Niet effectief

De minister zegt zo’n vorderingsbesluit toe, maar even later trekt zijn opvolger die toezegging weer in. ‘Vorderen’ klinkt stoer, maar in de praktijk schrikt het veel partijen af. Het verstoort onderhandelingen. Levert juist minder mondkapjes op. Vorderen is mooi voor de beeldvorming − maar het werkt niet. Misschien later wel − maar nu niet. Vorderen is expressief, niet effectief.

Hoe ingewikkelder een crisis, hoe vaker zal gelden: ‘effectief beleid ≠ expressief beleid’. Dus laat die beeldvorming maar even zitten.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden