Vorden loopt toch niet langs Duitse graven

Inwoners van Vorden liepen na afloop van de Nationale Dodenherdenking in 2012 op de algemene begraafplaats langs de Duitse oorlogsgraven. Beeld anp
Inwoners van Vorden liepen na afloop van de Nationale Dodenherdenking in 2012 op de algemene begraafplaats langs de Duitse oorlogsgraven.Beeld anp

Vorden ziet af van de wandeling langs het graf van tien Duitse soldaten, na afloop van de dodenherdenking morgenavond. De gemeente Bronckhorst en het 4 mei Comité Vorden willen voorkomen dat de herdenking door protest wordt verstoord.

Bovendien heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Bronckhorst gewaarschuwd voor het gevaar dat de commotie over de herdenking in het Achterhoekse dorp de Nationale Dodenherdenking zou gaan overschaduwen. "Al die discussie staat een waardige herdenking in de weg", aldus burgemeester Aalderink gisteren.

Het Comité Vorden Fout?, dat is ontstaan uit de Anti-facistische oud-verzetsstrijders Nederland/Bond van anti-facisten (AFVN), was van plan morgen met ongeveer vijftig deelnemers aanwezig te zijn op de Vordense begraafplaats. Onder de demonstranten zouden nabestaanden van oorlogsslachtoffers en Duitse anti-facisten zijn.

Zo'n grote groep zou ergernissen kunnen oproepen. "Als er dan mensen met pamfletten staan kan er duw- en trekwerk ontstaan", meent Aalderink. "Het is een herdenking voor de mensen uit Vorden. Van de 500 maakten er vorig jaar 495 die wandeling. Maar dat kan dus niet meer."

'Laf'
Voor Vorden was de wandeling een gebaar van verzoening, maar ook die term is beladen. "Noem het dan een handreiking naar de toekomst", zegt Aalderink. "We gaan het liefst volgende week al met alle groeperingen om de tafel om te overleggen hoe we die handreiking kunnen vormgeven. Want er zijn ook andere opties. Eigenlijk hadden we daar vorig jaar al over willen praten, maar door de lopende rechtzaken is dat behoorlijk vertraagd."

De Federatie Joods Nederland, die vorig jaar middels een kort geding voorkwam dat Aalderink langs het Duitse graf liep, is ook nu niet tevreden. "De Duitse herdenking wordt nu geschrapt omdat men bang is voor de openbare orde in Vorden. Dat is laf", aldus voorzitter Herman Loonstein.

'Nadruk op Tweede Wereldoorlog'
Het Caïro-overleg - waarin de Raad van Kerken, de Joodse gemeenschap en moslimorganisaties samenwerken - is blij dat de wandeling langs het Duitse graf na de herdenking in Vorden is geschrapt. Woordvoerder Hanneke Gelderblom is ook ingenomen met de duidelijkheid die het Nationaal Comité 4 en 5 mei gisteren in Trouw heeft geschapen over de Nationale Dodenherdenking: daarbij gaat het om Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Toch is het Caïro-overleg nog niet helemaal tevreden. Volgens Gelderblom moet het bij de herdenking gaan over de Tweede Wereldoorlog en niet over vredesmissies daarna. "Voor militairen die daarbij zijn omgekomen is er de Veteranendag. Zo houd je de boodschap op 4 en 5 mei helder." Het Caïro-overleg pleit voor een herformulering van het memorandum waarin staat wie wordt herdacht. "Die tekst leidt tot onduidelijkheid."

Helderheid is volgens Gelderblom nodig om jongeren te blijven betrekken bij de herdenking. "We moeten hen duidelijk maken dat racisme, het apart zetten van mensen om wie ze zijn, toen de genocide mogelijk maakte en nu nog steeds slachtoffers maakt. Met name voor de jongere generatie van wie de grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in Nederland woonden moet dat kristalhelder zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden