Vopak heeft geen last van lage olieprijs

Opslagbedrijf heeft langdurige contracten

Er zijn bedrijven die zwaar te lijden hebben van de lage olieprijzen - Shell en Fugro bijvoorbeeld. Er zijn bedrijven waar het geld juist met bakken tegelijk binnenloopt - zoals bij tankerbedrijf Euronav. Maar wat betekenen die lage olieprijzen voor het Nederlandse Vopak, dat in 28 landen in totaal 73 terminals heeft voor de opslag van olie, olieproducten en chemicaliën en op dat gebied de grootste in de wereld is?

Nou, Vopak zit zo ergens halverwege dat lijden en die bakken met geld, zo blijkt uit een gesprek met financieel directeur Jack de Kreij, die net analisten heeft bijgepraat over Vopaks resultaten in het derde kwartaal. In een kamer met uitzicht op de Nieuwe Maas, de Kop van Zuid en op Rotterdams meest beroemde schip, de SS Rotterdam, zegt De Kreij dat er voor Vopak voordelige kanten zitten aan die lage olieprijzen: er wordt meer olie verbruikt dan ooit tevoren en die olie moet vervoerd en deels worden opgeslagen.

Daarbij zijn de prijzen soms zo laag dat handelaren olie opkopen in de hoop die later tegen hogere prijzen te kunnen verkopen. Die olie wordt opgeslagen in tankers of bij op- en overslagbedrijven. Lage olieprijzen betekenen in principe een bakje geld extra voor Vopak.

Maar het bedrijf, dat ruim 4000 werknemers telt en ruim 6000 met dochtermaatschappijen erbij, is maar voor een klein deel afhankelijk van die handelaren. Met veel klanten heeft Vopak lange-termijncontracten. Die vormen een solide bron van inkomsten, en daar is Vopak op gesteld, zegt De Kreij.

Daarbij beschikt Vopak over wat De Kreij 'industriële terminals' noemt: opslagplaatsen die via pijpleidingen zijn aangesloten op grote petrochemische complexen - onlangs kocht Vopak met zijn Arabische partner Sabic nog zo'n terminal in Saudi-Arabië. Bij die terminals werkt Vopak met contracten voor nog langere duur.

Vopak heeft meer solide inkomstenbronnen. Al vele jaren geleden maakte het, verhaalt De Kreij, analyses over de beschikbaarheid en de aanwezigheid van olie en chemicaliën in verschillende delen van de wereld. Zo heeft Canada weinig olie, terwijl het daar wel behoefte aan heeft. Dan zijn tanks voor de opslag van olie broodnodig - en voor Vopak lucratief. In wezen is dat wat Vopak doet: profiteren van wat De Kreij 'onbalansen' noemt. Het ene land heeft olie, het andere niet. Dus moeten er in dat andere land opslagcapaciteit zijn. Voor basischemicaliën idem dito.

Maar niet alles is te voorzien. De groei in China blijft dit jaar wat achter bij de verwachtingen en dat had voor Vopak gevolgen: de bezettingsgraad van de Aziatische tanks liep terug en het aandeel Vopak, jarenlang bijzonder gewild, was opeens uit de gratie. Beleggers vreesden dat het einde van de lucratieve jaren in Azië in zicht was.

De voorgaande jaren groeide Vopak namelijk sterk in Azië, vooral in China. De Aziatische tak was vorig jaar goed voor 28 procent van Vopaks omzet en voor maar liefst 45 procent van het bedrijfsresultaat. "We hebben in Azië veel moderne opslagtanks staan, met het nieuwste materiaal, met snelle pompen en moderne pijpleidingen", geeft De Kreij als verklaring.

Volgens De Kreij valt het wel mee met de terugval in China. De in Azië behaalde winst was in het derde kwartaal wel wat lager dan in de herfst van vorig jaar en de bezettingsgraad van de tanks daalde van 95 tot 88 procent.

Inmiddels zitten de tanks al weer wat voller. "Het probleem is niet dat er geen groei is. Het probleem is dat niet te voorspellen is hoe hoog dat groeipercentage zal zijn."

Op de lange termijn ziet De Kreij nog perspectief genoeg. Naar olie zal nog lang vraag zijn, naar chemieproducten ook. Het aandeel van olie in de energievoorziening zal dalen, dat van aardgas, wind en zon toenemen. Maar de wereldbevolking neemt toe en de welvaart ook. En dus, zegt De Kreij, zal de vraag naar olie vooralsnog niet dalen.

Beleggers opgetogen

Beleggers reageerden vrij opgetogen op de cijfers over het derde kwartaal die financieel directeur Jack de Kreij gisteren bekendmaakte. Het aandeel Vopak, dat in augustus nog een koerssmak maakte, steeg gisteren met ruim 4 procent. In de eerste negen maanden van dit jaar vielen zowel de omzet (5 procent) als de nettowinst (27 procent) hoger uit dan in de eerste negen maanden van 2015.

Opvallend goed draaide Vopak in Nederland, wat omzet betreft nog altijd het belangrijkste land voor het bedrijf. De terminals (Botlekgebied/Europoort/Vlaardingen, Vlissingen, Eemshaven en Amsterdam) zaten goed vol. Er was vooral veel vraag naar opslag van olieproducten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden