Voorzitter wil in New York blijven als de stad subsidie geeft

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Wall Street, of preciezer gezegd: de New Yorkse effectenbeurs, overweegt te verhuizen. Het huidige gebouw is te klein geworden. Het aantal bedrijven met beursnotering is in vier jaar gestegen van 1885 tot 2765 wat betekent dat ook het aantal handelaren op de beursvloer is toegenomen. Bovendien vergen computers en andere hulpapparatuur veel extra ruimte.

Wall Street en de New Yorkse beurs, het zijn synoniemen, al bestond de beurs al heel lang voor hij naar de beroemde straat verhuisde. De beurs als instituut dateert van 1792 en is vergeleken met de Amsterdamse beurs (die bijna twee eeuwen verder teruggaat) nog jong.

In 1903 betrok de 'New York Stock Exchange' het huidige pand op de hoek van twee straten, die nog door de 17e eeuwse Nederlanders waren aangelegd als Walstraat en Breede Straat. Wall Street en Broad Street dus, het officiële adres is trouwens sinds jaar en dag 8 Broad Street.

Wall Street ligt in Lower Manhattan, het zuidelijkste puntje van het eiland waarop een groot deel van de stad New York ligt. De wolkenkrabbers zijn er wat lager en ouder dan in het gebied rond Times Square, enkele kilometers noordelijker.

De twee torens van het World Trade Center mogen Lower Manhattan dan een face lift hebben gegeven, dat neemt niet weg dan veel kantoren in deze wijk verouderd zijn en er de laatste jaren zelfs leegstand is ontstaan. Vertrek van de beurs zou daarom de doodsteek betekenen voor de buurt.

Toen de eerste geruchten over de verhuisplannen in New York de ronde deden, werden verhalen gehoord over vertrek van de beurs naar Connecticut of New Jersey, twee staten waarvan de grenzen in de buurt van de stad New York komen.

Maar tot intense opluchting van New Yorks burgemeester Rudolph Guliani zal het zo'n vaart niet lopen. Beursvoorzitter Richard Grasso heeft hem twee weken geleden toegezegd, dat de beurs in de stad zal blijven.

Waar is echter de vraag. Guliani wil dat de beurs blijft in de wijk waar hij nu zit. Het beursbestuur overlegt met projectontwikkelaars en schijnt nog geen tijdslimiet te hebben bepaald. Zeker is wel dat van de huidige gebouwen in Lower Manhattan geen enkele aan de eisen voldoet. In New York betekent zoiets dat er oude panden worden gesloopt om er iets nieuws voor in de plaats te zetten.

Voor de beurs is van belang met hoeveel subsidie de stad de beurs probeert te paaien. Guliani haalde eerder de New Yorkse katoenbeurs over om in de stad te blijven, zoals hij dat ook deed voor de koffie-, suiker- en cacaobeurs. In totaal had hij daar 98 miljoen dollar (160 miljoen gulden) voor over, aldus de New York Times. Met het bestuur van de beurs is hij het kennelijk nog niet eens. “We hebben geen overeenkomst”, zei hij maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden