Voorzitter Van Peenen: Ik had te weinig tijd voor nieuwe spelers

HUIZEN - Nog steeds hing er een waas rond Heerjansdam een topclub te zijn. Dit weekeinde volgde de definitieve ontmaskering door Flevo Boys uit Emmeloord, dat met 6-2 de 'Dammers' degradeerde.

In 1982 keerde Heerjansdam na een afwezigheid van vijf jaar terug op het hoogste plan in het amateurvoetbal. Hoogtepunten waren de kampioenschappen van 1986 en 1989, het jaar waarin ook het landskampioenschap zaterdagvoetbal werd behaald. Vier jaar geleden ging Heerjansdam nog een keer op voor een hoofdprijs, maar toen trok Kozakken Boys in twee beslissingswedstrijden aan het langste eind.

Nadien is Heerjansdam in een neerwaarste spiraal beland, ondanks druk handelen op de spelersmarkt of misschien wel juist dankzij. Rust om een team te bouwen nam de clubleiding niet, nooit genomen trouwens. “We zijn ingericht op presteren”, verklaart voorzitter Janus van Peenen zijn beleid. “Als het niet goed gaat, dan is er bij ons geen combine om eigen jeugd in te passen. Die jeugd is er niet. Er is een combine om nieuwe spelers te halen.” De preses was door de jaren heen de voornaamste scout. “Door tijdgebrek heb ik de laatste jaren misschien wel te veel aan anderen overgelaten en heb ik verkeerde adviezen opgevolgd”, trekt Van Peenen nu het boetekleed aan.

Heerjansdam raakte dit seizoen nooit los van de gevarenzone. “Deze wedstrijd was voor ons het hoogst haalbare”, gaf Arie van de Berg toe. De oud-speler van het eerste elftal kreeg dit seizoen de status van trainer op zijn schouders gelegd na de elfde speeldag. Net als Arnold Lobman een jaar eerder kreeg ook Gert Bruys niet de ruimte zijn trainerscontract gewoon uit te dienen.

Van de Berg is in feite voor een onmogelijke opdracht gezet. De laatste linie mocht de naam defensie niet dragen. In de hoofdklasse incasseerde dit seizoen alleen DTS '35 meer tegentreffers (75) dan Heerjansdam (60). Ten tweede moet de mentale weerbaarheid wel erg veel te wensen hebben overgelaten. De gang van zaken in Huizen leerde dat een kleine tegenslag voldoende was om de ploeg uit het lood te slaan. Flevo Boys kwam pal voor de pauze via een strafschop op 2-2 en daverde na de hervatting binnen zes minuten door naar 4-2, waarmee de ploeg van trainer Wieb Rodenhuis het duel in hogere zin besliste.

Heerjansdam vocht de 2-2 zwaar aan. Scheidsrechter Van Elburg wees naar de elfmeterstip, nadat Pippi Pruymboom met behulp van zijn arm de bal had uitverdedigd. Een lullige fout van Pruymboom, een zware straf, maar op zich viel er weinig af te dingen op de beslissing. De scheidsrechter stak verder niet in zijn beste vel. Hij weigerde Remco Bangma, de rechtsback van Flevo Boys, diverse malen een tweede gele kaart voor te houden voor grove overtredingen op linkerspits Ronald Hulsbosch. Bovendien zag hij in de tweede helft in één doelworsteling twee keer handspel van Flevo Boys over het hoofd.

Persoonlijk triest was de degradatie voor Martin Beuk. De behendige linksbuiten van weleer speelde zaterdag als linkshalf zijn laatste wedstrijd voor Heerjansdam 1. Samen met Van de Berg bouwt Beuk volgend seizoen af in het tweede elftal. De nieuwe trainer van Heerjansdam wordt Jos Houweling, maar het is nog volstrekt duister hoe zijn selectie er uit zal zien. De spelerscarrousel gaat nog draaien, in een hogere dan wel lagere versnelling.

Behalve Flevo Boys heeft ook Volendam zich gehandhaafd in de hoofdklasse. De Noordhollanders laten het de laatste seizoenen nogal eens op een beslissingswedstrijd aan komen. Zaterdag volgde het vierde extra duel in vijf jaar. Dit keer tegen de klasseperiodekampioen van 1A, Lunteren. Volendam won met 3-1.

Nog twee plaatsen in de hoofdklasse zijn vacant. Die worden zaterdag bevochten in de promotiewedstrijden Spijkenisse (1C) - Nunspeet (1D) en Strijen (1B) - ON Sneek(1E).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden