Voorzitter politiebond bepleit legale wietteelt

(ANP) Beeld
(ANP)

Nederland moet de wietteelt legaliseren. Bovendien zou de overheid onder toezicht harddrugs moeten verstrekken aan verslaafden. Scheidend voorzitter Hans van Duijn van de politievakbond NPB zei dit in een vandaag gepubliceerd interview in de GPD-bladen.

Haroon Ali

Volgens Van Duijn heeft de aanpak van drugscriminaliteit de afgelopen jaren weinig opgeleverd. Hij zegt dat de vele uren die de politie in drugsbestrijding steekt, beter besteed kunnen worden aan de aanpak van andere vormen van crimineel gedrag.

Woningcorporaties hebben hun handen vol aan mensen die thuis op een zolderkamer illegaal wiet kweken. „Het is een groot probleem. Vijf procent van de in totaal zevenduizend huisuitzettingen in 2007 waren vanwege wietteelt”, zegt een woordvoerder van de landelijke branchevereniging van woningcorporaties Aedes. „Er gaat veel overlast met wietteelt gepaard, denk daarbij aan stank en lawaai. De leefbaarheid van een buurt wordt er mee aangetast.”

Frans van der Heiden is eigenaar van Thegrowshop.nl en verkoopt met zijn online winkel materiaal voor wietteelt. Hij is voor een beperkte legalisering van wietteelt en goede voorlichting. „Er komt veel elektra en water bij wietteelt kijken en veel mensen weten niet waar ze mee bezig zijn. Straks vliegen vijftig huizen per week in de lucht door de onkunde van wietkwekers.”

Vooralsnog lijkt van Van Duijn weinig steun uit de politiek te krijgen. Minister Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een verbod op growshops. Hij streeft naar een breed verbod op ‘alles dat de productie van cannabis faciliteert’. Op lokaal niveau pleiten de burgemeesters Cohen van Amsterdam en Leers van Maastricht juist voor een versoepeling van het softdrugsbeleid.

interview in de GPD-bladen (de Stentor)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden