Voorzitter Milosevic schoffeert zijn partij

BELGRADO - Met zijn steunbetuiging aan de ultranationalist Seselj heeft Slobodan Milosevic vanuit zijn gevangeniscel in Scheveningen de politieke verhoudingen in zijn land op hun kop gezet.

Voorbijgaand aan zijn eigen politieke partij, de Socialistische Partij van Servië (SPS), uitte Milosevic in een brief zijn steun voor de kandidatuur van de ultranationalist en leider van de Servische Radicale Partij, Vosjislav Seselj, voor de Servische presidentsverkiezingen van eind september. In het hoofdkantoor van de SPS in Belgrado begrijpt men niets van deze politieke ommezwaai.

In zijn brief bepleit Milosevic eenheid in de strijd tegen de door de SPS en andere oppositiepartijen verfoeide presidentskandidaat van de regering Miroljub Labus. Hoewel zijn eigen partij over twee kandidaten beschikt, ziet hij de SPS kennelijk niet in staat die eenheid te bewerkstelligen. Hij roept alle 'patriottische' partijen op zich achter Seselj te scharen.

De SPS had het liefst Milosevic zelf kandidaat gesteld. Partij-activisten hadden zelfs al 8500 van de tienduizend benodigde handtekeningen voor zijn kandidatuur ingezameld. Volgens een hoge vertegenwoordiger van de partij is dit eerder een 'politiek signaal', want Milosevic heeft er al twee termijnen opzitten en dat is het maximum dat de grondwet toestaat. ,,Niets verbiedt hem echter aan de verkiezingen mee te doen'', aldus de zegsman. ,,Milosevic zou zeker 1,2 miljoen stemmen hebben gehaald en dat is een teken waar de marionettenregering niet onderuit kan.''

De vice-voorzitter van de SPS, de 27-jarige Branko Ruzic, bestrijdt het recht van Milosevic zijn kandidatuur te weigeren allerminst. ,,Maar we hadden verwacht dat hij één van onze kandidaten zou ondersteunen'', zegt hij teleurgesteld.

Milosevic heeft zelfs niet de moeite genomen zijn partij te informeren over zijn brief. ,,Ongelukkigerwijs is de communicatie met onze voorzitter niet verlopen zoals gewoonlijk'', aldus Ruzic. ,,De brief van meneer Milosevic is eerst bij een andere politieke partij bezorgd (Seseljs Radicale Partij), toen is hij in de media verschenen en pas daarna hebben wij een kopie gekregen.''

Zaterdag beslist het hoofdbestuur van de SPS welke koers er zal worden gevolgd. Het voorstel van Milosevic, nog steeds de grote man in de partij, kan niet zomaar terzijde worden geschoven, maar steun aan Seselj, zonder een eigen kandidaat, zou volgens partijbronnen politieke zelfmoord zijn.

De SPS tast in het duister over Milosevic' beweegredenen. Een functionaris zegt te vermoeden dat Marija Milosevic, Slobodans dochter, de kwade genius is. ,,Zij heeft sympathie opgevat voor de Radicale Partij en haar vader gemanipuleerd. Het zal wel iets psychologisch zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden