VOORZITTER M/V

In deze uitdagende functie geeft u als creatieve miljardpoot leiding aan het dagelijks bestuur van de Europese Unie en bent u gezichtsbepalend voor wat de buitenwereld als 'Brussel' beschouwt.

De dynamische organisatie waar u tewerkgesteld wordt, kent twee hoofdtaken: het initiëren van nieuwe EU-wetgeving en naleving van bestaande. Daarnaast ziet de commissie toe op handhaving van Europese verdragen en vertegenwoordigt ze de EU buiten haar grondgebied, onder meer bij ontmoetingen van de G7/G8 en de G20.

Als voorzitter bent u tevens lid van de Europese Raad (het lichaam waarin de 28 regeringsleiders zijn vertegenwoordigd) en neemt u deel aan vier à zes jaarlijkse bijeenkomsten.

De voorzitter bekleedt het strategisch leiderschap van de commissie. Over de gewenste richting hiervan en over de prioriteiten van de commissie vinden momenteel beraadslagingen plaats tussen de 28 lidstaten. U hoort hier meer over tijdens een eventueel eerste sollicitatiegesprek. Vrijwel zeker zijn de trefwoorden 'interne markt', 'minder regels', 'vrijhandelsverdragen', 'banen', 'banen' en 'banen'.

U geeft leiding aan zowel uw team van 27 commissarissen als aan 23.000 ambtenaren, verdeeld over ruim dertig directoraten-generaal.

U moet daarom een sterke en gezaghebbende teamspeler en bruggenbouwer zijn. U moet bovendien een vruchtbare werkrelatie opbouwen met de voorzitter van de Europese Raad (binnenkort ontstaat ook hiervoor een vacature), de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijke Buitenland- en Veiligheidsbeleid (idem, tevens een van uw commissarissen) en het Europees Parlement.

Een van uw eerste taken na uw benoeming, die zowel door de Europese Raad als door het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, is de samenstelling van uw commissie. Daarvoor wijst u in samenspraak met de regeringsleiders van 27 lidstaten (alle 28 behalve uw eigen land) evenzovele commissarissen aan voor bestaande of eventueel naar uw wens gewijzigde portefeuilles.

Deze gehele commissie zal vervolgens de goedkeuring moeten krijgen van het Europees Parlement. Als dat een van de kandidaat-commissarissen afwijst, zult u op korte termijn een vervanger moeten vinden.

Tijdens uw vijfjarige ambtstermijn bent u de enige functionaris die het recht heeft een individuele commissaris uit uw kabinet te ontslaan. U bent zelf verantwoording schuldig aan het Europees Parlement, dat het recht heeft het vertrouwen in uw volledige commissie op te zeggen.

Wegens aanstaande beëindiging van de tweede en laatste ambtstermijn van José Manuel Durão Barroso is de Europese Commissie op zoek naar een nieuwe

undefined

ARBEIDSVOORWAARDEN

uw ambtstermijn begint op z'n vroegst op 1 november. vertraging in de procedure is niet uitgesloten.

flexibele werktijden.

standplaats brussel. uw verhuiskosten worden volledig vergoed.

uw kantoor is in berlaymont-gebouw, wetstraat 200, 1040 brussel.

basissalaris euro 25.554,58 per maand. hierop is het belastingsysteem van de eu van kracht, met veertien schijven, oplopend van 8 tot 45 procent. u dient daarnaast een zogeheten solidariteitsheffing af te dragen van 7 procent. als tegemoetkoming in uw huisvestingskosten ontvangt u 15 procent van uw basissalaris extra. tevens ontvangt u een representatiekostenvergoeding van euro 1418,07 per maand.

undefined

SPECIFIEKE FUNCTIE-EISEN

Een paspoort uit een van de 28 EU-lidstaten. Bij voorkeur niet Portugees.

Leidinggevende ervaring, het liefst bij een nationale of internationale overheidsinstantie, is een pre. Kennis van de economische wetenschappen is vereist.

Gezien de verkiezingsuitslag is het raadzaam lid te zijn of te worden van een christen-democratische partij.

U spreekt en schrijft vloeiend Engels en Frans. Kennis van een of meerdere van de andere 22 officiële EU-talen strekt tot aanbeveling. Beheersing van het Duits verhoogt uw kansen bij de sollicitatiecommissie aanzienlijk.

Rijbewijs niet nodig, u wordt gereden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden