Voorzitter islamitische raad moet aftreden

HAARLEM (ANP) - De jurist C. Coruz heeft geheel onverwacht te horen gekregen dat hij niet langer voorzitter van de Islamitische Raad Nederland (IRN) is. De Turkse organisatie ISN die hij vertegenwoordigde, heeft hem meegedeeld dat de Raad een nieuw bestuur krijgt en dat daarin voor hem geen plaats is.

“Uitermate onfatsoenlijk en ongeloofwaardig”, noemt de 30-jarige Coruz de gang van zaken. Hij werd vorig jaar met algemene stemmen gekozen als eerste voorzitter van de IRN. Deze raad kwam in januari 1992 na uiterst moeizame onderhandelingen tussen Turkse, Marokkaanse en Surinaamse moslimorganisaties tot stand.

Met Coruz is ook vice-voorzitter A. Karagul aan de kant gezet. Coruz: “Uitgerekend de twee kritische, meest liberale bestuursleden zijn eruit gemanoeuvreerd. Zo gaan we toch in Nederland niet met elkaar om! Een aantal moslims is nog niet doordrongen van de democratische omgangsvormen hier in Nederland.”

De IRN zal zondag waarschijnlijk E. Ates als nieuwe voorzitter kiezen. Hij is tevens voorzitter van de Turkse koepelorganisatie TICF, die als nieuw lid tot de Raad zal toetreden en voor een deel de bestuurszetels van de ISN zal innemen. De benoeming is volgens Ates zelf nog slechts een formaliteit.

De onttroonde voorzitter Coruz weet echter dat Ates “al eerder beoogd voorzitter is geweest en het toen ook niet is geworden”. Voor de oprichting van de IRN was Ates ook favoriet, maar werd toen verslagen door Coruz. Ates nam enkele maanden na de oprichting ontslag als bestuurslid uit onvrede met koers en methoden van de IRN.

Rijen gesloten

Beoogd voorzitter Ates wijst erop dat de IRN tot nu toe “niet veel heeft gepresteerd”, vooral door de afwezigheid van de TICF. Nu de moslims in Nederland “de rijen hebben gesloten”, kan daar snel verandering in komen. Volgens Ates zijn de betrokken moslimleiders de afgelopen maanden “allemaal wijzer geworden” en zal er vanaf nu alleen nog maar oog zijn voor “de belangen van de hele moslimgemeenschap en niet slechts van bepaalde groepen en personen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden