Voorzitter Iraans parlement zegt speech af

(Novum/AP) - De voorzitter van het Iraanse parlement heeft donderdag een voorgenomen speech aan de Raad van Europa afgezegd uit protest tegen het feit dat eerder deze week een Iraanse oppositiebeweging het mensenrechtenorgaan heeft mogen toespreken. Parlementsvoorzitter Gholam Ali Haddad Adel zou de parlementaire assemblee van de Raad van Europa toespreken in zijn rol van voorzitter van de Aziatische parlementaire assemblee. In zijn plaats hield de voorzitter van het Indonesische parlement een toespraak.

Maandag hield Maryam Rajavi, het hoofd van de Nationale Verzetsraad van Iran - de in Parijs gevestigde politieke tak van de Volksmujahedeen van Iran - een toespraak tot parlementariërs van de zevenveertig lidstaten van de Raad.

Een groep parlementariërs afkomstig uit alle grote politieke fracties in de assemblee had geprotesteerd tegen het bezoek van Haddad Adel en hun collega's opgeroepen het gebouw van de Raad te verlaten als Haddad Adel zou spreken. De parlementariërs verklaarden dat een speech door een hoge Iraanse functionaris aan een orgaan voor de mensenrechten onacceptabel is omdat Iran de Holocaust ontkent, de vernietiging van Israël steunt en de wereldvrede bedreigt omdat het kernwapens probeert te verwerven.

De Aziatische parlementaire assemblee is gemodelleerd naar de assemblee van de Raad van Europa, het hoogste Europese orgaan voor de mensenrechten. De Aziaten waren in Straatsburg voor een bezoek aan hun Europese collega's.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden