NieuwsWapens VS

Voorzitter Huis van Afgevaardigden VS wil buitengewone vergadering Senaat over wapenwet

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.  Beeld REUTERS
Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.Beeld REUTERS

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft een buitengewone vergadering van de Senaat geëist na de dodelijke schietpartijen in de VS deze week. Pelosi roept president Donald Trump in een officiële brief op om ervoor te zorgen dat de Senaat na de zomer samenkomt om te stemmen over een aanscherping van de wapenwetgeving.

Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden had in februari al een wetsvoorstel aangenomen dat bedoeld is om kopers van wapens beter te screenen. Het voorstel moet eerst nog worden behandeld door de Senaat, dat in handen is van de Republikeinen. Dat is nog niet gebeurd. De Democraten beschuldigen de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell ervan het project opzettelijk te blokkeren.

Brief voor Trump

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hadden McConnell in een brief opgeroepen om de Senaat bijeen te roepen, maar omdat daar geen reactie op kwam, richtte Pelosi zich rechtstreeks tot de president.

In haar brief aan Trump klaagt de voorzitter dat McConnell geen stappen onderneemt. Volgens Pelosi moet er na de recente dodelijke schietpartijen nu echt werk gemaakt worden van een aanscherping van de wapenwetgeving. De Democraat wees er in haar brief ook op dat Trump daar zelf op had aangestuurd, ook al had hij niet aangegeven hoe hij dat concreet zou doen.

De Republikeinse fractieleider Mitch McConnell. Beeld AP
De Republikeinse fractieleider Mitch McConnell.Beeld AP

Na de uitspraken van de president zette McConnell donderdag de deur naar strengere wapenwetgeving op een kier. Tegen een lokaal radiostation in Kentucky zei hij maatregelen voor strengere screening van wapenkopers niet langer uit te sluiten. “Daar is veel steun voor”, aldus de Republikeinse fractieleider.

Of beiden striktere wapenregels ook daadwerkelijk zullen steunen, is nog maar de vraag. Trump verbond op Twitter de achtergrondchecks aan nieuwe immigratiewetgeving, waarover hij al lange tijd met de Democraten in de clinch ligt. En McConnell was door ruim 200 burgemeesters opgeroepen om de Senatoren, die momenteel met reces zijn, terug naar Washington te halen om nu al een besluit te nemen. Daar zag de Republikein echter geen reden toe.

Momenteel zijn beide kamers van het Congres met vakantie. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen in september opnieuw samenkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden