Aftreden

Voorzitter eurogroep ambieert geen tweede termijn

Mario Centeno, hier in maart. Beeld AFP
Mario Centeno, hier in maart.Beeld AFP
Anp

Mário Centeno, de voorzitter van de eurogroep, stapt op. De huidige Portugese minister van financiën neemt per 15 juni ontslag uit zijn regering, heeft de president van Portugal Marcelo Rebelo de Sousa bekendgemaakt. Dat betekent dat de Eurogroep (de ministers van financiën van de eurozone) op zoek moet naar een nieuwe voorzitter. Minister Wopke Hoekstra is ‘niet beschikbaar’, zegt zijn woordvoerder. Hoekstra is Centeno dankbaar voor het harde werk, laat hij weten.

De Eurogroep komt donderdag per videoconferentie bijeen. Dan zal Centeno zijn collega’s formeel op de hoogte brengen en verzoeken zich te kandideren voor de job. Centeno’s termijn van tweeënhalf jaar zou hoe dan ook op 13 juli eindigen. Hij maakt in elk geval zijn termijn af, heeft hij laten weten.

De afgelopen weken gingen al geruchten rond dat de 53-jarige econoom geen tweede termijn zou ambiëren. In december 2017 werd hij door de Eurogroep gekozen als opvolger van Jeroen Dijsselbloem.

De eurogroep kwam de laatste weken vooral in het nieuws toen moest worden vergaderd over de noodsteun die landen krijgen in de coronacrisis. Centeno stond voor de taak om alle 27 ministers van financiën unaniem achter een stevig pakket te krijgen waarmee de economische gevolgen van de coronacrisis beperkt kunnen blijven voor de EU als geheel. In de aanloop leek er consensus te ontstaan over een brede waaier aan steunpilaren, die zou neerkomen op een totaal van ruim 500 miljard euro, voornamelijk leningen.

Toch werd de eurogroep-videovergadering van half april werd na zestien avondlijke en nachtelijke uren afgebroken. “Jullie moeten je schamen, Europa moet zich schamen”, beet de Franse minister Bruno le Maire zijn kibbelende ambtgenoten toen op zeker moment toe, als we de bronnen van persbureau Reuters mogen geloven. “Stop deze clowns-show.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden