Voorzitter Diyanet weg om Gülen-rel

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Turkije haalt de voorzitter van moskeekoepel Diyanet in Nederland terug naar Turkije. Yusuf Acar zei vorige week in De Telegraaf dat hij informatie van Nederlandse Gülen-sympathisanten aan de Turkse regering had doorgespeeld. Ook bestempelde hij het CDA als een bolwerk van gülenisten.

De Turkse regering verdenkt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van juli te zitten. Enkele weken daarna vroeg ze om uitlevering van Nederlandse Gülen-sympathisanten. Volgens minister Koenders, die de Turkse ambassadeur in Nederland ontbood, heeft de Diyanet-voorzitter 'grenzen overschreden'. In een brief die de minister gisteren aan de Tweede Kamer stuurde, spreekt hij over 'ongewenste en niet- acceptabele inmenging in het leven van Nederlandse burgers door een diplomatieke vertegenwoordiger'. Het besluit om Acar terug te trekken is 'in goed onderling overleg' gegaan, schrijft Koenders. De man heeft het land inmiddels verlaten.

De moskeekoepel Diyanet, onderdeel van de Turkse staatsmoskee, bestiert in Nederland onder de naam Islamitische Stichting Nederland 144 moskeeën. Van oudsher is de voorzitter van die stichting ook in dienst van de Turkse ambassade als waarnemend attaché religieuze zaken. Van die 'dubbele pet' wil Nederland nu af. 'Dit wekt op zijn minst de schijn van een ongewenste vermenging van politiek en religie', schrijft Koenders.

De vraag is hoe Turkije op die wens van Nederland zal reageren. In een verklaring die Diyanet op de website plaatste, weersprak ze het doorspelen van informatie aan Turkije. 'Geen enkele moskeeganger, bestuurder en/of geloofsbedienaar van de aangesloten moskeeën is gevraagd om inlichtingen te verstrekken.' De aantijgingen waren volgens Diyanet onderdeel van een 'lastercampagne'. Wel heeft de organisatie toegezegd een intern onderzoek te doen naar de aansturing van de organisatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden