Voorzitter comité ex-moslims Ehsan Jami mishandeld

De voorzitter van het comité voor ex-moslims, Ehsan Jami, is zaterdag in zijn woonplaats Voorburg mishandeld. Het 22-jarige raadslid van de PvdA in Leidschendam-Voorburg wil verder niets over de molestatie kwijt. „Daarvoor ben ik te emotioneel", aldus Jami.

'Ik wil geen evolutie, ik wil een revolutie' ]]>

Jami werd na een bezoek aan de supermarkt opgewacht door drie mannen van allochtone afkomst zegt Afshin Ellian. Jami zou zijn geschopt en uitgescholden. Volgens publicist en rechtsfilosoof Afshin Ellian, die al sinds de oprichting van het comité optreedt als zijn adviseur, is het de derde keer in korte tijd dat Jami is belaagd. Op zijn weblog doet Ellian uitgebreid en nogal cynisch verslag van de mishandeling. Jami heeft aangifte gedaan bij de politie. De daders zijn nog niet gepakt, wel heeft de politie diverse getuigen gehoord.

De PvdA’er wil met zijn comité afvallige moslims helpen en de taboes in de moslimwereld over huiselijk geweld en schending van mensenrechten bespreekbaar maken. Hij is geboren in Iran en zelf ook ex-moslim. Sinds hij zijn comité in mei oprichtte, heeft de student bestuurskunde al te maken met anonieme bedreigingen. Een Trouw-interview in de reeks De Tien Geboden leverde hem eind juni nog diverse scheldpartijen op via internet, onder meer op de website van een orthodoxe imam. In het interview zei Ehsan Jami: „Als Mohammed nu zou leven, zou je hem met Osama Bin Laden, of met Saddam Hoessein kunnen vergelijken. Een verschrikkelijke man, iemand die mooie woorden spreekt maar achter je rug een mes tevoorschijn haalt om je neer te steken.”

De hoofdofficier van justitie van de regio Haaglanden onderzoekt of Ehsan Jami beveiligd moet worden.

De verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid ligt primair bij de burger zelf en daarna bij de organisatie waartoe hij behoort. Maar als mensen zich bedreigd voelen en aangifte hebben gedaan, kunnen ook ze in aanmerking komen voor beveiliging door bijvoorbeeld politiemensen. De landelijke Coördinator Bewaking en Beveiliging (CBB) gaat over situaties van nationaal belang. Die bepaalt ook het niveau van dreiging op basis van politieinformatie of bijvoorbeeld gegevens van de inlichtingendienst AIVD. Zo is de coördinator verantwoordelijk voor de veiligheid van hoogwaardigheidsbekleders, zoals minister-president Balkenende, leden van het koninklijk huis en ambassadeurs. Maar ook de kamerleden Geert Wilders en Rita Verdonk krijgen permanente en zichtbare bewaking van de Rijksoverheid. De mishandeling van Ehsan Jami wordt vooralsnog gezien als een lokaal incident.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden