Voorzichtigheid is geen basis voor succes

dressuur | De ruiters mijden risico's op gezag van de bondscoach, maar dreigen door die tactiek wel het podium te missen.

FRED BUDDENBERG

Voorzichtigheid is troef bij de dressuurruiters na het drama rond Parzival, het paard van Adelinde Cornelissen. De 19-jarige ruin kon woensdag zijn proef in de Grand Prix niet voltooien, nadat hij een dag eerder in de stal was gebeten door een spin of een insect. Nu de ploeg door het wegvallen van Parzival is uitgedund tot een drietal, heeft bondscoach Johan Rockx zijn ruiters opdracht gegeven risico's te mijden.

De gedachte achter die behoudende tactiek is dat de ploeg zich niets meer kan permitteren, nu het wegstreepresultaat is verdwenen. "Je kunt nu beter een 7,5 halen, dan dat je voor een negen gaat en door een grote fout een vier haalt", erkent Edward Gal op het Deodoro Equestrian Centre. "Want dan kelder je in het klassement wel heel hard."

Dus reed ook Gal op Voice woensdag een ingetogen proef tijdens de Grand Prix. Eigenlijk ligt dat niet in zijn aard, maar de omstandigheden vroegen er volgens de ruiter uit Harskamp om. "Natuurlijk wil je er meer inknallen, met verstand uiteraard. Maar ik dreigde hem in het begin kwijt te raken en als dat gebeurt ga je fouten maken. En dat kunnen we ons echt niet veroorloven."

Gisteren reed ook Diederik van Silfhout op Arlando een uiterst voorzichtige rondgang. Hij volgde nauwgezet de tactische aanwijzingen van bondscoach Rockx op: foutloos rijden en geen stomme dingen doen. "Dat is ons gelukt", zegt Van Silfhout na zijn omloop. "Ik had eerlijk gezegd iets meer punten verwacht, maar ik kan ermee leven."

De 28-jarige ruiter uit Lunteren erkende dat het vandaag, tijdens de Grand Prix Special, anders moet. Door het verdedigende rijden heeft de ploeg namelijk wel percentages ingeleverd. "Maar we zijn nog in de race voor het podium", aldus Van Silfhout. "En dat is het belangrijkste. Daarom zijn we nu niet vol gas gegaan, met het risico dat je een bonk fouten aan de broek krijgt en een medaille sowieso kan vergeten."

Alleen Hans Peter Minderhoud zag gisteren in dat voorzichtigheid een slechte raadgever was. Op Johnson probeerde hij alles uit de kast te trekken, om een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de Grand Prix Special te bewerkstelligen. Met 76.957 scoorde hij beter dan Van Silfhout (75.900) en Gal (75.271), maar echt tevreden kon hij ook niet zijn over zijn optreden.

Gal, Van Silfhout en Minderhoud beginnen vandaag als vierde aan de Grand Prix Special. Achter het ongenaakbare Duitsland (Van Silfhout: Dat is niet leuk meer), Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De achterstand op de Amerikanen - en dus een medaille - is fors: bijna een vol procent.

"Ik heb al bedacht dat we tijdens de Grand Prix Special meer gas moeten geven", zegt de op de Spelen debuterende Van Silfhout. "Dat hebben we wel hard nodig." Dat vond ook Minderhoud: "We moeten nu gaan knallen. Met alleen foutloos rijden redden we het niet."

Vandaag moet blijken of de terughoudende tactiek van Rockx zich vertaalt in een podiumplek. Of dat het toch verstandiger was geweest om meer pit in de proeven te leggen. Met inderdaad het risico op fouten, maar ook met de kans op hogere scores. Met voorzichtigheid wordt in negen van de tien gevallen geen basis voor succes gelegd.

De dressuurploeg geldt bijna als een vaste waarde als het gaat om olympische medailles. In de afgelopen 24 jaar werd slechts één keer het podium niet gehaald. In Athene moest de formatie genoegen nemen met de vierde plaats. Het brons van Londen, met Anky van Grunsven voor het laatst als kopvrouw, volgde op het zilver van Barcelona, Atlanta, Sydney en Peking.

Op de eerste Spelen zonder Van Grunsven blijkt eens te meer hoe belangrijk de negenvoudig olympische medaillewinnares altijd voor de ploeg is geweest. Zij was in staat om een score van in de 83 procent te laten noteren, waardoor er een marge was voor de overige ruiters. De vier combinaties in Rio zijn alle vier van ongeveer hetzelfde niveau. Of dat voldoende is voor een medaille is maar zeer de vraag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden