Voorzichtige toenadering regering en oppositie Kenia

Een hoge regeringsadviseur pleit voor onderzoek naar het tellen der stemmen in Kenia. De oppositie praat ook over toenadering. Maar de grote demonstratie in Nairobi mocht niet doorgaan.

Hand in hand lopen prominente leden van de Oranje Democratische Beweging (ODM) in de ochtend richting Uhurupark, het geplande decor voor de demonstratie van de Keniaanse oppositie. „Geen Raila, geen vrede!”, schreeuwen honderden jongeren die zich hebben verzameld voor ’Pentagon House’, hoofdkwartier van ODM. Binnen is het wachten op de ’captain’, zoals vertrouwelingen Raila Odinga aanduiden.

Tijdens een korte persconferentie vindt hij aartsbisschop Desmond Tutu aan zijn zijde. „De situatie is aangrijpend”, zegt Tutu. „Het doet denken aan het Zuid-Afrika van voor 1994.” Voordat het land democratisch werd, bedoelt hij. Tutu verklaart dat ODM bereid is internationale bemiddeling toe te laten. Hij zou later op de dag ook nog met president Kibaki spreken.

Als officiële bemiddelaar wordt nadrukkelijk de naam van John Kufuor genoemd, de president van Ghana, en voorzitter van de Afrikaanse Unie. „Wij erkennen dat het land in een grote crisis zit, dat er anarchie heerst en er snel een oplossing moet komen. Wij vragen de regeringspartij dat ook te doen”, aldus William Ruto, voorzitter van de ODM.

Dan is het perscircus afgelopen en vertrekt de karavaan richting ’Orange House’, het campagnebureau in de wijk Kilimani, waarvandaan de demonstratie begint. „We zijn bereid om te sterven”, roepen de jongeren. De omgeving lijkt belegerd. Overal wegversperringen, keien en takken op de weg, maar ook volledig losgerukte bushokjes. Die gaan even later in de brand.

De demonstratie bereikt een anti-climax als de politie de stoet halverwege de route tegenhoudt. ODM-leden weigeren de confrontatie aan te gaan en keren. De stoet volgt, wat aangeeft hoeveel gezag de leiders hebben. Meteen ebt de dreiging weg, wederom is Uhurupark niet bereikt. Dinsdag volgt een nieuwe poging.

„Het maakt ons niet uit welke oplossing er komt, áls er maar iets gebeurt”, zegt paramedicus Andrew Gitonga. „We hebben al die tijd goed samengeleefd en nu krijgen we dit gedonder. Wij zijn er moe van.” Schoolbuschauffeur Admiral Kiloste: „Vrede is beter dan macht”.

De Kenianen gingen massaal stemmen, maar nu staan hun leiders tegenover elkaar. Beth Muthui, een jonge vrouw die bij een bank werkt, wil gewoon weer aan de slag. „Het kon vandaag niet, allemaal vanwege die stomme demonstratie.”

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat het leven weer z’n normale gang gaat. Zo leverden demonstranten in de sloppenwijk Kibera de hele dag strijd met de ordepolitie. Maar een lichtpunt is dat nu ook de belangrijkste juridisch adviseur van de regering, procureur-generaal Amos Wako, een onafhankelijk onderzoek naar de verkiezingsuitslag wenst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden