Plein 2

Voorzichtig herontdekt: de Hofvijver als poel van protest

Studentenprotest in 2006. Beeld ANP

Het moet het meest beveiligde lapje grond rond het Binnenhof zijn: het eiland in de Haagse Hofvijver. Met haast meer camera's dan bomen ontgaat de beveiligers niets, daar op een steenworp afstand van Torentje en Eerste Kamer.  Alleen: die camera's registreren al tijden niets dan rust. 

Na vele jaren geregeld te zijn bezocht door demonstranten die er hun politieke hartenkreet onder de aandacht brachten, is het eiland al lange tijd braakliggend protestterrein. Niks tenten en spandoeken, enkel narcissen en camera's.

Een blik in de archieven leert dat van alles al eens aanleiding is geweest om het eilandje te bezetten. In 1971 waren het als dwergen verklede leden van het Anarchistische Kabouterdom die zich tegen een volkstelling keerden. In 1982 vroeg een dakloze moeder er aandacht voor haar situatie. In 1985 demonstreerde de vredesbeweging er tegen kernwapens. En in 2013 vormden de honderden verdronken migranten bij Lampedusa aanleiding voor een van de laatste bezettingen. 'Breek de muren van Fort Europa', stond op een aan bomen vastgeknoopt spandoek.

Die laatste keer voer de politie plankgas richting het eilandje om de nieuwe bewoners weg te halen, eerder lieten agenten de demonstranten rustig begaan. Toen Molukse jongeren in 1973 aandacht zochten voor de uitgeroepen Republiek der Zuid-Molukken, vroeg een agent vanaf de wal per megafoon of de jongeren voorzichtig wilden zijn met de vogelnesten op het eiland. "Wij doen niemand kwaad, ook de eieren van de eenden niet", riepen de jongeren terug. De kabouters mochten destijds eveneens rustig een paar rondjes over de vijver varen.

Varen met Fortuyn

Als iemand met vrolijke nostalgie terugdenkt aan al die eilandbezettingen, is het Tom van Bokhoven (73), de laatste huismeester aan het Binnenhof. Met zijn vrouw Yvonne en hun kinderen woonde Van Bokhoven jarenlang ín het gebouw van de Eerste Kamer, met vanuit de keuken uitzicht op Ridderzaal en Binnenhof en vanuit de woonkamer op de Hofvijver. "Het eiland was onze tuin", verhaalt de kunstverzamelaar, die nu in Kijkduin woont. "We hebben er prachtige foto's van onze kinderen gemaakt."

De bezettingen herinnert Van Bokhoven zich nog goed. "Ik had vaak contact met de politie. Als ik bepaalde groeperinkjes zag die ik niet vertrouwde, belde ik." 

Aan de waterkant, naast het terras van de Eerste Kamer, lag een roeiboot voor privégebruik. Die stonden de Van Bokhovens af aan de politie als 'Het Eiland' weer eens was overmeesterd door een groepje demonstranten. Op andere momenten nam de huismeester Kamerleden mee uit varen, liefst dichtbij de fontein voor wat hilariteit. Ook Pim Fortuyn stapte eens bij hem aan boord. De tv-opnames zag Van Bokhoven tot zijn spijt nooit.

Niks natte pakken

De laatste jaren lijkt het gedaan met de Hofvijver als poel van protest. E zijn keurig van tevoren aangekondigde evenementen, zoals klassieke concerten op tijdelijke podia en het WK beachvolleybal. Niks natte pakken of dobberende protestschuiten. De enigen die te water gingen, waren met borstels uitgeruste schoonmakers die vorig jaar tijdens het Mondriaanjaar meeuwenpoep van de rode, gele en blauwe drijvende promotieblokken moesten schrobben.

Maar heel voorzichtig keert de aantrekkingskracht terug. Vorige maand nog lag de Hofvijver vol oranje reddingsvesten. Een Duitse hulporganisatie liet die achter vanwege het tweejarig bestaan van de Turkijedeal, met de vesten als verwijzing naar sindsdien verdronken migranten. 

De Jonge Democraten, de jongeren van D66, vonden de Hofvijver een week eerder de ideale plek om te laten weten hoe zij dachten over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ofwel de sleepwet. Met twee oranje rubberbootjes en een sleepnet stonden ze klaar voor een rondje peddelen. De politie hield ze net voor de tewaterlating tegen.

Graag op de zeilboot

1.Stef Blok (VVD)
2.Eibert Dijkgraag (SGP)
3.Pieter Duisenberg (VVD)

In Plein 2 leest u de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden