’Voorwaarden aan moskeebestuur schenden de scheiding tussen kerk en staat’

door Lodewijk Dros

Hij moest tekenen, anders kon Milli Görüs Amsterdam de bouw van de Westermoskee wel vergeten.

Dus zette moskeebestuurder Fatih Dag zijn handtekening onder een convenant waarin hij beloofde geen band te hebben met Mili Görüs Duitsland. In een interview met Trouw trok hij gisteren zijn steun publiek terug. Dag meent dat de overheid het convenant niet had mogen eisen.

Dat is Mohammed Sini, oprichter van het Contactorgaan Moslims en Overheid en actief in Islam en Burgerschap, met hem eens. „De overheid is in de eis aan Milli Görüs om liberaal te zijn te ver gegaan.”

Sini is nog vol van de multireligieuze herdenking van de ondertekening van de Unie van Utrecht (1579), waarin staat dat ieder vrij is om te geloven en dat de overheid je daar niet bij ter verantwoording kan roepen. Sini: „Bij het convenant met Milli Görüs zet de overheid een stap terug achter die Unie. Daar mag ze zich niet mee bemoeien.” Dat Milli Görüs zich onttrekt aan het convenant, begrijp Sini wel. „Mij zat het ook dwars.” Sini heeft nooit gehoord van een eis tot het volgen van een bepaalde koers door een geloofsgemeenschap.

Volgens de woordvoerder van de Protestantse Kerk in Nederland is het ’niet goed voorstelbaar dat onze plaatselijke gemeenten voorwaarden accepteren over hun koers of banden met andere kerken, om een bouwvergunning te verkrijgen’.

Maar, zegt de woordvoerder, zo’n voorwaarde is de kerken bij zijn weten nog nooit gesteld. Ook bij het Contact in Overheidszaken is die onbekend. Daarbij zijn de meeste kerkgenootschappen en Joodse geloofsgemeenschappen aangesloten.

Secretaris Hans Zuijdwijk wil de kwestie-Milli Görüs nader bekijken, want ’als het te gortig wordt op buurmans erf, dan gaan wij ook ’s kijken en praten met de overheid’.

Zuijdwijk zegt dat hij het geval niet goed kent, maar ’in het algemeen valt me op dat de overheid meer sympathie heeft met vrijzinnige dan met orthodoxe groepen’.

Voor Zuijdwijk is het duidelijk: wat van Milli Görüs wordt verlangd, ’dat kán niet’. „Ten principale schendt dit de scheiding tussen kerk en staat. Die is niet absoluut, maar hier lijkt een grens overschreden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden