Voorwaardelijke straf moeder mishandelde zoons

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 43-jarige Gerarda R. veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Zij heeft volgens de rechters niet genoeg gedaan tegen de jarenlange mishandeling van haar twee zoons door haar man in hun huis in de hoofdstad.

De vrouw moet zich laten begeleiden door de reclassering.

R. is medeplichtig aan mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving, aldus de rechtbank. Ook heeft ze volgens de rechters een rol gespeeld bij het verbergen van haar oudste zoon voor een hulpverleningsinstantie. Justitie had negen maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Bescherming

De vader pleegde vorig jaar zelfmoord in de gevangenis. Voor zijn dood bekende hij de jongens, nu 10 en 13 jaar oud, jarenlang te hebben mishandeld, onder meer met een honkbalknuppel. Ook sloot hij ze regelmatig op in de schuur of in hun kamer. De mishandelingen duurden van 1995 tot 2007.

De rechtbank erkent dat R. zelf ook werd mishandeld, onder meer toen ze haar zoons probeerde te beschermen. ,,Het aan verdachte gerichte verwijt is dat zij, toen haar tegenstand onvoldoende bleek om de mishandeling te stoppen, geen hulp heeft ingeroepen.''

De advocaat van de vrouw betoogde tijdens de rechtszaak dat zijn cliënte zo depressief en bang was dat ze niet meer tegen haar echtgenoot in opstand durfde te komen. ,,Tot het inroepen van hulp, ook al vreesde zij de consequenties daarvan, had zij wel de gelegenheid'', oordeelde de rechtbank echter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden