Voorwaardelijke straf geëist tegen Villepin

Tegen de Franse oud-premier Dominique de Villepin is achttien maanden voorwaardelijk geëist in de geruchtmakende Clearstream-zaak.

Officier van justitie Jean-Claude Marin sprak gisteren onder overweldigende belangstelling de langverwachte eis uit tegen oud-premier Dominique de Villepin. Voor zijn betrokkenheid bij het belasteren van zijn rivaal Nicolas Sarkozy zou Villepin een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 45.000 euro moeten krijgen.

Villepin reageerde onmiddellijk: „Nicolas Sarkozy heeft beloofd dat hij mij aan een vleeshaak wilde zien, welnu, hij heeft woord gehouden.”

Villepin heeft steeds gezegd dat hij slachtoffer is van ’de obsessie van Sarkozy’ die alles zou doen om een einde aan zijn politieke carrière te maken.

Marin betoogde gisteren dat Villepin, die tot vijf jaar gevangenisstraf riskeert, niet de aanstichter is van de campagne tegen Sarkozy en een aantal andere prominenten. Wel wilde hij profiteren van een beschadigingsactie die door anderen was opgezet.

Villepin wist dat Sarkozy en andere prominente Fransen ten onrechte van witwaspraktijken werden beschuldigd, maar heeft dit niet gemeld. In plaats daarvan gaf hij in 2004 opdracht vervalste lijsten met rekeninghouders anoniem bij een onderzoeksrechter te bezorgen, aldus Marin. De personen op de lijsten zouden een rekening hebben bij de Luxemburgse financiële instelling Clearstream.

Villepin deed de afgelopen weken zijn uiterste best om zijn onschuld aan te tonen. Maar andere verdachten spraken hem op belangrijke punten tegen.

Volgens de advocaat van Sarkozy, die zich nog voor hij president werd als civiele partij in de zaak voegde, is voldoende bewezen dat Villepin het brein achter de manipulatie is geweest. Hij kende de man die de lijsten had vervalst, Imad Lahoud, en had veel contact met klokkenluider Jean-Louis Gergorin. Tegen Lahoud en Gergorin is 18 maanden gevangenisstraf geëist.

Na het Openbaar Ministerie is het vandaag de beurt aan de verdediging van Villepin. Een uitspraak wordt nog dit jaar verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden