Voorverkoop WK voetbal begint

JOHANNESBURG (ANP) - De eerste voorverkoop van tickets voor het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 begint vrijdag. Liefhebbers kunnen via internet hun bestellingen plaatsen op de website van de wereldvoetbalbond FIFA. Deze eerste termijn van de in totaal vijf verkoopfases duurt tot 31 maart.

ANP

Het definitieve speelschema, met alle 64 wedstrijden, wordt pas op 4 december bekend bij de WK-loting in Kaapstad. Fans die nu al een kaartje willen bemachtigen voor het toernooi, kunnen voorlopig alleen opties nemen op toegangsbewijzen. Op 15 april volgt de toewijzing, die per loting wordt verricht en losstaat van de besteldatum.

Voor de prijzen van de kaarten zijn vier categorieën ingesteld, van goedkoop (11 euro) tot duur (700 euro voor een finaleticket). Belangstellenden kunnen in een later stadium van de voorverkoop niet alleen voor een bepaalde wedstrijd inschrijven, maar ook de totale WK-wedstrijdserie van één land (minimaal drie en maximaal zeven duels) bestellen.

Zuid-Afrika

De meeste tickets uit de vierde en goedkoopste categorie reserveert de FIFA voor de Zuid-Afrikaanse bevolking. Daarmee wil de wereldvoetbalbond de veelal arme voetballiefhebbers uit het thuisland tegemoetkomen. Hoe de FIFA de handel op de zwarte markt in deze tickets wil tegengaan, is nog niet bekend.

Zuid-Afrikanen kunnen hun tickets ook bij bankfilialen van hoofdsponsor FNB bestellen. De tweede verkoopfase op internet vindt tussen 4 mei en 16 november plaats, dan wel onder het principe ,,wie het eerst komt, is het eerst aan de beurt''.

Crisis

De FIFA hoopt dat de kaartverkoop weinig te lijden zal hebben van de wereldwijde financiële crisis. ,,We zouden gek zijn als we zouden zeggen dat de mondiale crisis geen invloed zal hebben op de verkoop van tickets, het probleem is echter dat we niet weten hoe groot die invloed zal worden'', verklaarde David Will, de baas van de FIFA wat betreft kaartverkoop.

,,Het is ons doel elk kaartje te verkopen. Voetbalfans zijn een speciale groep. Het zou kunnen dat ze zich niet gek laten maken door de recessie en het eventueel verliezen van hun baan. Vaak willen ze er gewoon bij zijn als hun land op een titeltoernooi speelt'', hield Will hoop op volle stadions.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden