Voorvechtster van het hardline-feminisme

Marilyn French (AP)

Van haar bekende romans ’The Women’s Room’ (1977) en ’The Bleeding Heart’ (1980) werd wel gezegd dat ze echtscheidingen veroorzaakten. Tot het eind van haar leven stond de Amerikaanse schrijfster Marilyn French symbool voor het hardline-feminisme, al kwam dat vooral doordat ’bitter weinig andere auteurs de waarheid vertellen over het leven van vrouwen’, zei ze in 2002 in Trouw, net na het verschijnen van ’In naam van de vriendschap’.

Op 2 mei overleed French in een ziekenhuis in New York, 79 jaar oud. In 1992 had ze slokdarmkanker overleefd. Over die zware periode, waarin ze in coma belandde, schreef ze ’A Season in Hell’. Bovenal hadden haar vriendinnen aan het ziekbed haar toen gered.

’Alle mannen zijn verkrachters, en meer zijn ze niet. Ze verkrachten ons met hun ogen, met hun wetten en hun regels’, zegt een personage in ’The Woman’s Room’, waarvan twintig miljoen exemplaren zijn verkocht. In de opzienbarende roman beschrijft ze de feministische beweging in de jaren vijftig en zestig.

French zette haar lezeressen een wereld voor waarin bijna alles wat mannen bedenken, bedoeld is om vrouwen klein te houden. Onderdrukking beschouwde ze als een vast onderdeel van de door mannen gedomineerde cultuur. In ’Beyond Power: On Women, Men and Morals’ (1985) onderzocht ze de effecten van de patriarchale samenleving.

Mannen zijn eendimensionaal, ze kunnen geen vriendschappen onderhouden en schamen zich voor hun geschutter als ze eens over hun gevoelens proberen te praten, zei ze. Soms ontkende ze een mannenhaatster te zijn, met haar zoon had ze immers een goede relatie. Maar vaker gaf ze geen weerwoord: ’Ik heb me daar nooit tegen verdedigd, want ik geloof dat mannen schuldig zijn aan de positie van de vrouw’.

Haar invloed reikte tot in de popcultuur: in ’The Day Before You Came’ van Abba leest de ik-figuur ’the latest one by Marilyn French’, de dag voordat een man haar grijze bestaan doorbreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden