Vooruitzichten DSB-personeel niet best

Een pinautomaat van de DSB-bank in Wognum is dinsdag buiten gebruik (ANP) Beeld
Een pinautomaat van de DSB-bank in Wognum is dinsdag buiten gebruik (ANP)

De circa tweeduizend werknemers van DSB Bank krijgen vooralsnog gewoon hun salaris. Zo lang de noodregeling van kracht is, zijn zij in dienst en krijgen ze loon, zegt vakbondsbestuurder Carla Kiburg van FNV Bondgenoten. Het geld daarvoor is er, zegt zij.

Daarvan gaat ook haar collega van De Unie Joop Hofland uit. Hij heeft geen aanwijzingen dat het anders is. Maar over de vooruitzichten van het personeel is hij niet optimistisch. „Van erg tot verschrikkelijk”, zo kenschetst hij hun situatie. De toekomstscenario's die hij voor zich ziet, betekenen in het beste geval dat de werknemers te maken krijgen met een grote reorganisatie.

„Er zijn drie scenario's”, zegt Hofland. „Een doorstart, DSB wordt in onderdelen verkocht, of de bank gaat volledig failliet.” Bij een doorstart zijn de gevolgen voor de circa tweeduizend werknemers het kleinst. Zij krijgen dan wel te maken met een grote reorganisatie. De vakbonden zullen dan met de bank een sociaal plan opstellen. Het is ook mogelijk dat DSB wordt opgeknipt en in onderdelen wordt verkocht. De inzet van de vakbond is dan het personeel mee te laten gaan naar de nieuwe eigenaren van de verschillende onderdelen.

De gevolgen voor het personeel zijn het grootst wanneer de bank helemaal failliet gaat. De werknemers krijgen dan te maken met een korte opzegtermijn en moeten op zoek naar ander werk. Geld voor een sociaal plan is er in dat soort gevallen doorgaans niet. Uitkeringsinstantie UWV betaalt ongeveer zes weken loon door en betaalt ook eventueel achterstallig salaris uit met een maximum van dertien weken.

FNV Bondgenoten en De Unie hebben een spoedbijeenkomst met de curatoren van DSB aangevraagd. Zij hebben nog niet gereageerd, zegt Kiburg. Zij wil niet al te veel ingaan op de vooruitzichten. „Dat is koffiedik kijken.” De curatoren hebben tot taak alle mogelijkheden te verkennen, aldus de FNV-bestuurder.

Ook al is het afgelopen weekeinde al mislukt DSB te laten verder gaan onder de hoede van een consortium van vijf andere banken, zullen zij ook daarover weer in gesprek gaan. „Dat is hun taak”, stelt Kiburg. „Wat het uiteindelijk gaat opleveren is moeilijk te voorspellen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden