Vooruitblik VOORUITBLIK EXPOSITIES

Met de Uitmarkt gaat dit weekend het culturele seizoen van start. De kunstredactie van Trouw blikt vooruit, en tipt enkele bijzondere voorstellingen, producties, tentoonstellingen, concerten en exposities.

Marlene Dumas

Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) is een van de meest succesvolle kunstenaars van dit moment. Haar schilderijen en tekeningen gaan over universele onderwerpen als liefde, verdriet en schaamte. Ook snijdt ze actuele politieke thema's aan, waarbij ze zich laat inspireren door foto's uit kranten en tijdschriften. Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert vanaf 6 september haar grootste Europese overzichtstentoonstelling ooit.

Mark Rothko

Meer dan veertig jaar na de laatste presentatie van Mark Rothko (1903-1970) in Nederland, komt er weer een tentoonstelling van zijn immense doeken met zinderende kleurvlakken. Als je ervoor staat, heb je het gevoel erin gezogen te worden. Met zijn doeken wilde Rothko een overweldigende emotionele ervaring bieden. "Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde." Een geheide kaskraker voor het Gemeentemuseum Den Haag, vanaf 20 september.

Armando

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van kunstenaar Armando presenteert Museum Oud Amelisweerd in Utrecht vanaf 19 september een overzicht van zijn werk. Het museum, de nieuwe 'thuisbasis' van Armando na het afbranden van het Armando Museum in Amersfoort, laat de iconen zien uit zijn veelzijdige oeuvre. Al vanaf de vroege jaren vijftig maakt hij schilderijen, tekeningen, beelden en gedichten. Zijn centrale thema is de tragiek van de mens in een onverschillig landschap. Het vloeit voort uit zijn jeugdervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Armando groeide op bij Kamp Amersfoort.

Rudolf Steiner

De Kunsthal in Rotterdam besteedt voor het eerst in Nederland met een grote tentoonstelling aandacht aan het werk en gedachtengoed van Rudolf Steiner. Steiner is de grondlegger van de antroposofie en zijn nalatenschap is zichtbaar in vrije scholen, organische architectuur, antroposofische geneeskunde en biodynamische landbouw. De tentoonstelling opent 13 september en heeft een uitgebreid programma van lezingen en activiteiten.

Jan van Eyck en Rogier van der Weyden

Het schilderij 'De Madonna bij de fontein' van Jan van Eyck uit 1439, is dit najaar letterlijk en figuurlijk het stralende middelpunt van de tentoonstelling 'Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld' in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Het gaat om een bruikleen van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, dat twintig van zijn mooiste vijftiende- en vroeg-zestiende-eeuwse panelen beschikbaar stelde. In Enschede is vanaf 14 september te zien hoe de mens in de vijftiende eeuw niet alleen de wereld maar ook zichzelf ontdekte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden