VOORUITBLIK | Vluchtelingenorganisaties onder één dak

De gemeente Amsterdam begint een project waarbij vluchtelingenorganisaties vanuit één locatie begeleid en ondersteund worden. Het Multifunctioneel Centrum voor Vluchtelingenorganisaties (MCV) -dat de naam 'Wereldpand' draagt- biedt plaats aan 22 organisaties, bestaande en beginnende. In Wereldpand kunnen organisaties gebruikmaken van kantoor- en activiteitenruimtes. Als de organisatie eenmaal loopt en zelfstandig is, kan die naar een buurt- of wijkcentrum verhuizen.

Stijn Jaspers

Edgar van Lokven van het Bureau Maatschappelijke Ontwikkeling is door Amsterdam ingehuurd om de hulporganisaties te begeleiden. ,,Onze taak is om de organisaties bij elkaar te brengen. Door meer samenwerking zullen ze veel meer voor hun lotgenoten hier en de getroffenen in het thuisland kunnen betekenen.'' De vluchtelingenorganisaties kunnen hun landgenoten opvangen en begeleiden. Organisaties die in het land van herkomst hulp bieden, zijn eveneens welkom.

Ook 'Doses of hope' zal zijn intrek nemen in Wereldpand. De 53-jarige Fadumo Alin uit Somalië heeft deze stichting in 1997 opgericht. Zij was een succesvol zakenvrouw uit Mogadishu maar moest gedwongen vertrekken uit haar geboorteland. Eenmaal in Nederland weigerde ze zich hulpeloos op te stellen.

,,Ik realiseerde mij dat ik in het 'nu' moest leven. De oprichting van Doses of Hope is voor mij een nieuw begin geweest na jaren van oorlog.''

Het werkgebied van de stichting ligt in de stad Hargeisa, Somaliland. Er is voor dit gebied gekozen omdat de rest van Somalië te onrustig is om projecten te laten slagen. De kantoorruimte komt als geroepen voor Fadumo Alin. Haar organisatie is de laatste jaren met de hulp van 'Wilde Ganzen', de Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking (Icco) en de Rabobank Foundation flink gegroeid.

,,We begonnen met kleine geldleningen om bedrijfjes op te zetten, voor 150 mensen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot structurele steun voor 4000 mensen. We maken onder meer protheses voor gehandicapten en slachtoffers van landmijnen. Al met al profiteren 24000 mensen van onze activiteiten'', aldus Alin.

De 22 organisaties die deelnemen aan Wereldpand zijn allemaal 'zelforganisaties', waarbij individuele vluchtelingen aan de basis hebben gestaan. De vluchtelingen komen onder meer uit Koerdistan, Somalië, Congo, Soedan en Afghanistan.

Inmiddels zijn enkele organisaties uitgegroeid tot professionele stichtingen, die in hun eigen land veel werk verzetten. In Amsterdam zijn er zo'n 65 vluchtelingenorganisaties actief. Wereldpand zal in januari 2005 officieel worden geopend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden