VOORUITBLIK THEATER

Toneelgroep Oostpool: The Immortals

Na het hemeltergend spannende 'Hideous (wo)men' (over ontmenselijking mens en maatschappij) vorig seizoen is 'The Immortals' een must. Als nieuwe aflevering in de serie Visual Statements van Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot. Nu over hoe de mens zich via virtuele zelfuitbreiding een oneindige wereld probeert te scheppen. Spraakmakend, compromisloos, tegen performance aanleunend theater. Half oktober.

undefined

De Appel: Van Nazareth tot Golgotha (werktitel)

Opvallend is de aandacht voor religieuze onderwerpen. In zijn eerste productie als artistiek leider van Toneelgroep De Appel (vanaf 1 januari 2015) zet Arie de Mol zijn tanden in het leven van Jezus. Met name om onderbelichte, algemeen menselijke aspecten naar voren te halen rond de zoon van twee 'nobodies'. Geen klassiek passiespel, wel groots opgezet. Schrijver: Erik-Ward Geerlings. Vanaf april.

undefined

Nationale Toneel: Genesis

Ook in april nemen regisseur Johan Doesburg, schrijfster Sophie Kassies en tien acteurs het publiek mee op een vijf uur durende reis van het Hof van Eden naar de paleizen van de farao in Egypte. Het oudtestamentische wel en wee van Adam en Eva tot aan de koningspost van Jozef. Dolend en dwalend door het gebouw van het Nationale Toneel. 'Genesis' als ons culturele DNA.

undefined

Utrechtse Spelen: Stad der Blinden

Welhaast een bijbelse metafoor lijkt 'Stad der Blinden'. En daarmee een van de boekbewerkingen die op voorhand intrigeert. In dit verhaal naar het gelijknamige boek van Nobelprijswinnaar José Saramago wordt een hele stad geteisterd door een mysterieuze besmetting, die de mens met zijn betere én laagste instincten confronteert. Thibaud Delpeut maakt er in mei een muzikale (locatie)voorstelling van met Marlies Heuer in een hoofdrol.

undefined

Ro Theater: Leger

Gebaseerd op ware verhalen is het drama van de jonge soldaat die zijn vriend op missie verloor en de vader die met hem terug wil naar de plek waar zijn zoon omkwam. Rik van den Bos schreef de tekst speciaal voor Herman Gilis (vader) en Gijs Naber (soldaat). 'Leger' duikt in diep in levens ingrijpende oorlogstrauma's van op vredesmissies gestuurde (Nederlandse) soldaten, wordt geregisseerd door Alize Zandwijk en gaat 13 maart in première.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden