Vooruitblik / Schotse hooglanders verhuizen

In de loop van deze week begint de verhuizing van 144 Schotse hooglanders uit het nationaal park Veluwezoom naar acht andere natuurgebieden in Nederland. De verhuizing is noodzakelijk omdat de kudde sinds het midden van de jaren negentig zo groot is geworden dat de 225 dieren in de wintermaanden niet meer voldoende voedsel kunnen vinden.

door Hans Schmit

Omdat de kudde niet is geoormerkt, mogen de dieren op grond van de Europese regels echter niet levend worden verplaatst. Alleen een directe rit naar het slachthuis is toegestaan. Daarna wachtte de overigens kerngezonde dieren de destructor, want hun vlees mag onder geen beding op de markt komen.

Minister Veerman (landbouw en natuurbeheer) heeft echter een uitzondering voor de hooglanders gemaakt en toestemming verleend een deel van de kudde te verplaatsen. De dieren die in aanmerking komen om te verhuizen, zijn de afgelopen weken op een deel van de Veluwezoom bijeengebracht. Van de dieren is bloed afgenomen dat wordt onderzocht op de aanwezigheid van veeziekten. Wanneer het gezondheidsonderzoek positief uitvalt, krijgen de runderen alsnog een oormerk.

Twintig jaar geleden werden de eerste hooglanders in een klein deel van de Veluwezoom uitgezet, vanuit de gedachte dat grote grazers natuurlijker processen op gang brengen. Het experiment werd een succes en grote grazers als Schotse hooglanders, galloways, Heckrunderen en koniks (paarden) leven in tientallen natuurgebieden. Deze dieren zijn echter geoormerkt en voldoen wel aan de regels die na de crises in de veesector (bse, mkz) zijn verscherpt.

Natuurmonumenten, beheerder van de Veluwezoom, heeft de kudde sinds 1996 in de winter bijgevoerd, maar daardoor namen de problemen alleen maar toe. De kudde groeide nog sneller en het bijvoeren bleek niet effectief: de zwakkere dieren, voor wie voer bedoeld was, kwamen niet aan de beurt omdat de sterksten domineren. Natuurmonumenten voert de kleinere kudde niet meer bij en zal de zwakke dieren die de winter niet dreigen door te komen, doden. Zo blijven voedselaanbod en de kudde op de Veluwezoom voortaan in evenwicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden