VOORUITBLIK | Prille Indonesische democratie nu al apatisch

* Wie denkt aan het aantal vlaggetjes en posters in Indonesië te kunnen aflezen dat de presidentsverkiezingen erg leven, komt bedrogen uit.

De verkiezingscampagnes trokken nog geen halve zalen vol publiek. Dat is merkwaardig, want de gemiddelde Indonesiër komt graag af op gratis drank, eten en vertier.

De meerderheid van het volk heeft zijn buik vol van politiek. Democratie heeft het lot van de armen niet verbeterd. Maar in hun ogen wel de zakken van de politieke elite gevuld.

De kiezer lijdt momenteel aan wat in Indonesië het APS-syndroom wordt genoemd, waarbij APS staat voor apatisch, pessimistisch en sceptisch. Hoeveel Indonesiërs aan deze 'ziekte' lijden, blijkt wel uit het feit hoe razend snel deze term door jong en oud op straat is overgenomen. Veel Indonesiërs overwegen niet te gaan stemmen.

Niet alle niet-stemmers doen dit uit apathie. Er is ook een groep die juist uit overtuiging niet stemt -uit afkeer van de corruptie en vriendjespolitiek in de politiek. Zoals de politicoloog Arbi Sanit van de Universiteit van Indonesië. Hij maakte bij de parlementsverkiezingen in april uit protest alle hokjes op het stembiljet zwart.

De meeste Golput, zoals de bewuste niet-stemmers worden genoemd, brachten hun stem helemaal niet uit en lieten trots aan iedereen die het maar wilde hun, letterlijk, schone handen zien. Want om fraude tegen te gaan, wordt bij iedereen die stemt de vinger zwart geïnkt met onuitwasbare inkt.

Het is niet erg aannemelijk dat er maandag in één keer een president wordt gekozen. Waarschijnlijk zal geen van de vijf presidentskandidaten in de eerste ronde een meerderheid van stemmen halen, dus 51 procent van de stemmen die bovendien nog evenredig over alle regio's moeten zijn verdeeld.

De twee beste kandidaten gaan door naar de tweede ronde van de verkiezingen die op 20 september plaatsvindt. De nieuwe president zal op 20 oktober worden geïnaugureerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden