Vooruitblik op EK in Italië

Morgen is het zover, het EK gaat dan van start in Salso Maggiore, Italië. Er wordt in drie categorieën gespeeld: open, vrouwen en senioren.

door Henk Willemsen

In de open categorie spelen inmiddels 38 landen! Er wordt een gewone competitie gespeeld, dus alle landen ontmoeten elkaar één keer. Met zoveel landen zou het beter geweest zijn om in poules te spelen (zoals bij het WK voetbal).

Het voordeel van de nu gekozen opzet is dat er in ieder geval niet geklaagd kan worden over de poule-indeling. Het nadeel is dat het gunstig is om de 'zwakke broeders' later in het toernooi te krijgen. Voor hen staat er dan meestal niet veel meer op het spel en vaak gooien ze er dan een beetje met de pet naar (mede omdat de vermoeidheid gaat toeslaan). Nederland heeft in dit opzicht geluk, want in de staart van het toernooi krijgen het nog een aantal zwakkere landen.

Even een rondje langs de favorieten. Op de eerste plaats van mijn lijstje staat Noorwegen; zij zijn met Helgemo-Helness, Brogeland-Saelensminde en Aa-Groetheim op volle sterkte aanwezig. Een andere serieuze titel kandidaat is vanzelfsprekend Polen met Balicki-Zmudzinski en Lesniewski-Martens. Opvallend is dat er een derde, geheel nieuw paar bij zit. Ook Bulgarije is (met Karaivanov-Stamatov) een gevaarlijke outsider.

Frankrijk, altijd gevaarlijk, komt met een heel nieuw, jeugdig team. Bij Rusland zijn alleen Gromov-Petrunin bekend (van het afgelopen Cap Gemini Ernst & Young toernooi in Des Indes, Den Haag).

Italië kan evenmin uitgevlakt worden; Bocchi-Duboin en Lauria-Versace spelen met Angelini-Sementa. Angelini is een sponsor (Italië heeft hierdoor twee sponsors, Maria Lavazza, de andere sponsor is captain) en dat heeft het derde paar De Falco-Ferraro de kop gekost.

Over Italianen gesproken. Spanje heeft twee vette vissen uit Italië aan de haak geslagen, Buratti-Lanzarotti speelt voor Spanje! Hiermee is Spanje in één klap gepromoveerd tot 'A-land'. Captain Ed Hoogenkamp en coach Onno Eskes hebben alle landen een status gegeven (A, B of C). U kunt dit en andere interessante informatie terugvinden op de Levendaal-site (www.levendaal.nl).

De grote vraag is natuurlijk of Nederland (Muller-De Wijs, Van Eijck-Westra en Jansma-Verhees) de eerste vijf zullen halen (dat recht geeft op deelname aan het WK in Bali, oktober 2003).

Als je de onderstaande tabel bekijkt (bron: bridgeblad IMP, no 3, 2002, auteur Toine van Hoof) komt Nederland vooral tekort tegen A-landen:

Gemiddelde resultaten in imp's op EK 2001, uitgesplitst naar klasse

A B C

Italië (1) 16,4 15,7 23,0

Noorwegen (2) 16,0 15,7 22,6

Polen (3) 16,9 16,6 19,8

Rusland (4) 16,0 19,1 17,8

Israël (5) 14,3 18,1 18,4

Nederland (10) 12,6 16,0 20,3

Op het nu te spelen EK hebben Hoogenkamp/Eskes 12 A-landen, 11 B-landen en 14 C-landen geclassificeerd. Op grond van deze statistieken zal het dus een zware dobber worden om de eerste vijf te halen, maar met dit frisse team (zelfs captain en coach maken hun debuut) kan er wellicht iets neergezet worden. Een voordeel is dat de drie paren vrij stabiel zijn (op het vorige EK ontplofte het partnership Kirchhoff-Paulissen) en dat zal de teamspirit alleen maar ten goede komen.

In tegenstelling tot de open afdeling, wordt van de Nederlandse vrouwen (Pasman-Simons, Van der Pas-Vriend, Hoogweg-Van Zwol) zeker een plaats bij de eerste vijf verwacht.

Veel zal afhangen van succesvol uitkomen. Niets is moeilijker dan dat. Niet alleen voor huis-tuin-en-keuken-bridgers, maar ook voor topspelers blijft het soms gissen, vooral op een EK waar je vaak tegen vreemde biedsystemen speelt. Ik hoop dat alle uitkomstproblemen op het bord van Bauke Muller terechtkomen. Kijkt u maar wat hij uitkwam met de volgende zuidhand:

97 AV1064 B53 V73

Het biedverloop was als volgt (Zuid gever, NZ kwetsbaar):

West Noord Oost Zuid

- - - pas

1 pas 1 pas

2SA pas 3 pas

3 pas 4 pas

pas pas

Wat zou u uitgekomen zijn? Muller zag het meest in een hartenstart, maar H zou waarschijnlijk in de dummy komen. Daarom legde hij V op tafel! Dat had een verwoestend effect (Zie diagram 1).

De leider legde nietsvermoedend een kleintje en daarna speelde Muller A en weer harten, getroefd door noord. Hierna moest de leider nog een klaverenslag verliezen, één down.

Jan Jansma loste het volgende uitkomstprobleem niet goed op. Hij had de volgende westhand:

98765 42 109876 4

Het biedverloop ging als volgt (Zuid/allen kwetsbaar):

West Noord Oost Zuid

- - - 1

pas 1 dbl rdbl 1)

3 4 4 pas

pas 5 dbl pas

pas pas

1) Support redoublet: geeft driekaart harten aan

Na het doublet van oost lijkt een ruitenstart een logischere keuze dan schoppen. Niettemin legde Jansma een schoppen op tafel, waarna het spel snel gemaakt werd (Zie diagram 2). Op de tweede hoge schoppen kon nu een ruiten weg en de verdediging maakte slechts troefaas en één ruitenslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden