Vooruitblik op de week

AMSTERDAM (ANP) - De prijs van olie en nieuwe macrocijfers over de stand van de Amerikaanse economie trekken komende week de aandacht van beleggers. Het Damrak krijgt verder ook verscheidene kwartaalcijfers te verwerken, onder meer van Nederlands grootste biotechnologiebedrijf Crucell en van ArcelorMittal.

De olieprijs steeg deze week naar een recordprijs van ruim 98 dollar per vat ruwe olie (159 liter). Vrijdag bleef de prijs staan op 96,20 dollar. Analisten verwachten dat de olieprijs mogelijk nog deze maand door de historische grens van 100 dollar gaat. Politici, economen en beleggers kijken rijkhalzend uit naar de bijeenkomst van de staats-en regeringsleiders van de landen die lid zijn van de OPEC, de Organisatie van Olieexporterende landen, op 17 en 18 november in het Saudische Riyad. Op de bijeenkomst zal ,,mogelijk'' een verhoging van de productie worden besproken, zo meldden bronnen.

Maar leden van de OPEC hebben eerder gezegd zich niet verantwoordelijk te voelen voor de stijgende olieprijs. De prijsstijging zou te wijten zijn aan de zwakke dollar en politieke strubbelingen zoals de botsingen tussen Koerden en het Turkse leger in Noord-Irak. Ook zou de lage dollar het voor beleggers interessant maken om in grondstoffen te investeren. De OPEC besloot eerder de productie per 1 november te verhogen en de beslissing veranderde niks aan de prijsstijgingen.

Olieprijs

De OPEC-leiders willen echter voorkomen dat de al te hoge olieprijs een recessie in de Verenigde Staten - het land met de grootste energiebehoefte ter wereld - ontketent. De Amerikaanse economie is al verzwakt door de crisis op de hypotheekmarkt voor mensen met lage inkomens en de daaruitvloeiende problemen op de kredietmarkten. Verscheidene macrocijfers zullen komende week tonen hoe de vlag erbij hangt. Woensdag wordt onder meer het cijfer over de verkopen in de detailhandel bekendgemaakt. Donderdag komen gegevens over de consumentenprijzen.

Op de beurs in Amsterdam zijn dinsdag de ogen gericht op Crucell, dat derdekwartaalcijfers presenteert. Het biotechnologiebedrijf sloot onlangs een overeenkomst ter waarde van meer dan 40 miljoen dollar met het Amerikaanse MedImmune om een middel tegen bacteriële infecties in ziekenhuizen te ontwikkelen.

Kwartaalresultaten

Arcelor Mittal komt woensdag met kwartaalresultaten. De fusie tussen de rivalen Mittal Steel uit India en het Europese Arcelor kwam vorige week definitief rond en wordt komende week voltooid. Arcelor kwam voor 26 miljard euro in handen van Mittal Steel.

Vrijdag is een dag van komen en gaan. Het is de laatste handelsdag van distributeur van chemicaliën Univar. Het bedrijf is onlangs overgenomen door de Luxemburgse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Nieuwkomer Avantium presenteert zich dan juist aan de beleggers. Het technologiebedrijf verwacht 20 tot 30 miljoen euro op te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden