VOORUITBLIK KLASSIEKE MUZIEK

PETER VAN DER LINT

Gelders Orkest jubileert

Op een zondagavond in oktober 1889 gaf de Arnhemsche Orkestvereeniging haar allereerste concert. 'Stadgenooten' betaalden 49 cent, 'vreemdelingen' 99 cent. Met dat concert - 125 jaar geleden - begon de geschiedenis van Het Gelders Orkest. Dat jubileum wordt uiteraard gevierd. Begin oktober dirigeert chef-dirigent Antonello Manacorda de Eerste symfonie van Mahler (ook 125 jaar oud), die in 1903 dankzij het Arnhemse orkest zijn Nederlandse première beleefde. In september zijn Het Gelders Orkest en Manacorda van de partij bij de herdenkingen van Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. De twee uitvoeringen van Benjamin Brittens 'War Requiem' vinden plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem (20) en in de Stevenskerk in Nijmegen (21).

undefined

Haitink zestig jaar dirigent

Zijn 60-jarig jubileum als dirigent viert Bernard Haitink (85) bij het orkest waar hij ooit begon en waarvan hij nu beschermheer is: het Radio Filharmonisch Orkest. In het Concertgebouw opent maestro Haitink het seizoen van de NTR ZaterdagMatinee met Bergs 'Sieben frühe Lieder' en met Mahlers Vierde symfonie. Soliste is Christiane Karg. Het thema van de 32 Matinee-concerten is 'Italia Mia', maar ondanks dat zijn veel Matinee-veteranen teleurgesteld in het feit dat het onbekende Italiaanse operarepertoire uit de 19de eeuw - ooit een speerpunt van de Matinee - nauwelijks meer aan bod komt. Voor een 'Rigoletto', hoe goed bezet ook, lopen zij niet meer echt warm.

undefined

Cello Biënnale viert ook feest

Ook de Cello Biënnale Amsterdam heeft wat te vieren: het eerste lustrum. In het Muziekgebouw aan 't IJ zijn vanaf 16 oktober cellogrootheden als Misha Maisky, Jean-Guihen Queyras, Giovanni Sollima en Tatjana Vassiljeva te gast om concerten, workshops en masterclasses te geven. Ondertussen speelt zich er ook het Nationaal Cello Concours af. De winnaars van 2006, 2008, 2010 en 2012 zullen samen een concert geven. En natuurlijk is er 's ochtends weer ontbijt met Bach.

undefined

Strijd om Grote Prijs Den Bosch

In Den Bosch vindt dit jaar voor de 50ste keer het Internationaal Vocalisten Concours plaats. Jonge zangers proberen de Grote Prijs van de stad 's Hertogenbosch in de wacht te slepen. In de jury zitten dit jaar onder anderen Kiri te Kanawa, Siegfried Jerusalem en Anne Gjevang. Nieuw is een aparte wedstrijd voor liedduo's, gejureerd door onder anderen Elly Ameling, Graham Johnson, Irwin Gage, Rudolf Jansen en Jard van Nes. Kenneth Montgomery leidt op 14 september de Philharmonie Zuid Nederland in de grote operafinale.

undefined

Wie wordt opvolger Jansons?

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest breekt geheel onverwacht het laatste seizoen van chef-dirigent Mariss Jansons aan. Dat wordt extra opletten op de gastdirigenten. Zit de nieuwe chef er misschien tussen? Daniele Gatti mag, na de verpletterende Negende die hij hier al deed, dit seizoen ook Mahlers Derde en Zesde symfonie dirigeren. Is dat een aanwijzing? Robin Ticciati, Andris Nelsons en Daniel Harding komen terug, Anthony Hermus, Andrés Orozco-Estrada en Thomas Hengelbrock maken bij het KCO hun debuut. En de begenadigde Vladimir Jurowski komt de wereldpremière dirigeren van het vioolconcert dat Michel van der Aa voor Janine Jansen en het KCO schreef.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden