VOORUITBLIK | Jurg en Broeders gaan op jacht naar olympische nominatie

Ze kunnen moeilijk nog groentjes genoemd worden. Eline Jurg en Ilse Broeders gelden binnen het bobsleecircuit van de vrouwen tegenwoordig als oudgedienden. Beide pilotes azen komende winter op een olympische nominatie voor de Spelen van Turijn in 2006.

Het wereldbekercircuit, dat donderdag in Winterberg begint, moet echter ook een indicatie geven of er over veertien maanden in Italië meer zal inzitten dan een bijrol.

Jurg en Broeders bereidden zich afgelopen week voor in Altenberg, op de baan waar over anderhalve week de Europese titelstrijd op het programma staat. Internationaal hebben ze amper een graadmeter, want op weg naar de eerste wedstrijd zagen ze nauwelijks andere teams. ,,Geen idee hoe we er precies voorstaan”, kijkt Jurg vooruit. ,,Ik heb alleen vergelijkingsmateriaal met Eline”, zegt Broeders over de afgelopen trainingsperiode. ,,Ik weet niet eens hoe de concurrentie eruitziet. Dat blijkt pas in Winterberg.”

Er is de afgelopen seizoenen veel veranderd voor de Nederlandse teams. Deden ze op weg naar hun olympische debuut in Salt Lake City nog alles samen, inmiddels hebben de wegen zich gescheiden. Jurg vond de afgelopen jaren, in samenwerking met oud-bobber Rob Geurts, goede sponsors die haar eigen team wel wilden helpen tot Turijn. Broeders opereerde in de marge. Nauwelijks sponsorinkomsten, beperkt materiaal. Dat laatste is veranderd met het oog op Turijn. Broeders kreeg met hulp van de Nederlandse bond en sportkoepel NOC-NSF de beschikking over een gloednieuwe bob, gebouwd in Dresden.

,,Die bob is een geluk geweest. Al heb ik er pas half oktober voor het eerst een afdaling in kunnen maken. Af en toe heb ik nog een paniekaanval als het heel hard gaat”, zegt Broeders. Zonder de hulp had ze haar sportieve ambities wel kunnen vergeten. ,,Dan was het moeilijk geworden.” Jurg heeft haar traject richting Turijn goed op de rails, met een goede hoofdsponsor. ,,Dat brengt rust. Ik hoef me daarover in elk geval niet meer druk te maken. Ik kan me richten op de sportieve zaken. Toch blijft er verschil met bijvoorbeeld de Duitse vrouwen. Als buitenlander krijg je echt niet het beste materiaal van de Duitse fabrieken. We hebben zelf veel ontwikkeld.” De eisen voor Turijn zijn niet onoverkomelijk. Voor een nominatie is dat twee keer een plaats bij de eerste acht van een wereldbekerwedstrijd of een plek bij de topzes op de Europese of wereldtitelstrijd, weet Jurg, die vorig jaar op de WK als vijfde finishte. Broeders was toen de nummer zes. Het doel van Jurg is simpel: een podiumplaats op de WK. ,,Je moet elk seizoen een stap vooruitmaken. Vorig seizoen stond ik bij wereldbekerwedstrijden op het podium. Dan moet het nu beter.” Broeders richt zich vooral op de nominatie. ,,Maar een podiumplaats is mooi meegenomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden