VOORUITBLIK | Italianen kijken door het oog van Escher

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is niet alleen in eigen land een zeer populaire kunstenaar. Ook in het buitenland trekken zijn pijnlijk nauwkeurig getekende 'metamorfoses' -die perspectivisch gezien nooit kunnen kloppen- een groot publiek.

kunstredactie

In Italië is Escher uitgegroeid tot een heuse cultfiguur die op de mooiste locaties een tentoonstelling kan krijgen. Komende herfst en winter krijgen de Italianen de grootste Escher-presentatie voorgeschoteld die ze ooit hebben gezien.

Onder auspiciën van het Nederlands Instituut in Rome (NIR), dat zijn 100-jarige bestaan viert, worden vanaf 21 oktober tot half januari in het Palazzo Caffarelli (een van de musea in het beroemde Capitool) honderd werken tentoongesteld.

De Italiaanse museumbezoekers krijgen ook een niet al te bekend aspect van het werk van Escher te zien, in de vorm van de 'Italiaanse' Escher. De Nederlandse graficus woonde en werkte in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw namelijk in Italië. In die tijd reisde hij kris kras door het land en legde zijn bevindingen vast in litho's en schetsen. De expositie krijgt dan ook de titel Nell 'occhio di Escher (gezien door het oog van Escher).

De Nederlandse Escher-liefhebber hoeft overigens niet naar Rome af te reizen. Nog de hele zomer is in het Escher Museum in Den Haag de presentatie 'Escher in Italië' te zien. Die heeft veel meer een documentair karakter, vooral wat betreft het leven dat Escher in Rome leidde. Zo ontstaat aan de hand van foto's uit familiealbums een aardig beeld van Eschers verblijf in de Italiaanse hoofdstad.

Het museum -in Het Paleis Lange Voorhout- biedt naast deze kleine expositie ook een indruk van het werk dat Escher in zijn vroege periode maakte. Daarbij gaat het om overeenkomsten tussen wat de werkelijkheid voor Escher betekende en wat hij daar vervolgens in zijn werk mee deed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden