Vooruitblik finale topcircuit

In het paasweekeinde staat de finale van het Melchemie topcircuit op het programma. De beste 16 paren van het circuit hebben zich na vier voorronden hiervoor gekwalificeerd. Zoals een keer eerder al vermeld, hebben een aantal prominente paren zich niet weten te plaatsen (onder meer Van Cleeff-Vis en Jansma-Verhees), dus is een van de doelstelling van het toernooi -een serieuze krachtmeting tussen de sterkste paren van Nederland- al onderuitgehaald.

Wie zal er nu winnen? Naast de bekende koppels zijn er twee nieuwe partnerships die het dit seizoen erg goed doen: Burghout-Drijver en Brink-Van Prooijen. Ze eindigden respectievelijk één en twee in de stand na de vier voorronden. Beide paren zijn jong en vol met ambitie, dus wie weet kunnen we nog jaren lang van hun acties genieten.

Vooral Bas Drijver paart creativiteit aan talent. Kijkt u maar hoe hij de volgende 3SA afwikkelde (zie diagram 1).

Na een 1SA-opening van Drijver (zuid) werd hij leider in een opgelegde 3SA. Ondanks de 26 honneurpunten samen was 3SA in groot gevaar toen west met een kleine harten uitkwam, voor de vrouw van oost, die harten naspeelde voor de aas van de dummy. Als de leider van slag gaat in een van de lage kleuren, krijgt hij nog drie hartenslagen om zijn oren en is hij down. Ziet u nog een mogelijkheid om 3SA thuis te brengen?

Drijver nam de schoppensnit, incasseerde AH en HA en speelde B na! West mocht zijn drie harten maken. Kijkt u in diagram 2 wat er gebeurde, toen west zijn laatste vrije harten incasseerde.

Op de laatste vrije harten van west -in de dummy 10 weg- zat oost in grote problemen. Zowel V als B kon hij niet missen, dus zette hij van ellende zijn B sec. Na de laatste harten speelde west 8 na, klein in dummy, oost B en Drijver won met V. Nu volgde een kleine klaveren naar de tien en het contract was gemaakt.

West had het spel op twee manieren down kunnen spelen. Ten eerste door na de laatste harten H op tafel te leggen, want dan blokkeren de klaveren en kan de leider geen drie klaverenslagen maken. Ook kan hij de laatste harten niet te incasseren; dan hoeft oost zijn B niet sec te zetten en kan hij 8 door laten lopen. Allemaal niet zo makkelijk te zien voor west, zelfs niet voor ervaren wedstrijdspelers.

Aan de andere kant, de gevestigde orde is dit weekend misschien wel dermate getergd, dat zij -als het echt om de knikkers gaat- hun tanden laten zien. Kanshebbers voor de zege zijn Bakkeren-Bertens en Muller-De Wijs, maar de uitgesproken favorieten zijn wat mij betreft Maas-Ramondt. Maas staat bekend om zijn fijne gevoel voor techniek. Verder is hij een van de weinige spelers die zich niet gauw zullen laten verleiden tot kamikaze-acties in de bieding, een eigenschap die hem dit weekend (Butler over drie dagen!) goed van pas zal komen. Ook zitten Maas-Ramondt goed in hun 'systeem', dus (bied)misverstanden zijn bij hen zeldzaam. Zo af en toe komt Maas heel creatief om de hoek. Wat denkt u van het volgende 1-bodje op een driekaart (zie diagram 3)!

West Noord Oost Zuid

Ra Maas

mondt

1 pas 1 !!! 2

dbl 1) 3 pas pas

dbl pas 4 pas

4 pas pas pas

1) Support double (precies driekaart schoppen mee)

Op 1 zat Maas direct met een probleem. Voor 1SA deugt de kaart niet, 2 is een schromelijke overbieding en passen met zes honneurpunten is ook zo wat. Vandaar dat hij maar eens op de proppen kwam met 1 op een driekaart schoppen! Het gevolg was wel, dat Maas door zijn partner in 4 werd gedrukt. Ondanks dat Maas wist dat het in de 3-3 fit was, besloot hij maar te blijven zitten (om eventueel erger te voorkomen).

Zuid kwam uit met A en speelde harten na, getroefd door Maas. Hij zag al direct dat 4 niet eens kansloos was. Hij begon met een klaveren voor te spelen. Zuid troefde terecht niet, maar maakte een kostbaar foutje door een harten weg te gooien in plaats van een ruiten. Maas won met A, gooide op H een ruiten weg in zijn hand en speelde A, ruiten naar de heer en V. Noord troefde, Maas troefde over met B, speelde schoppen naar de tien en AH, gevolgd door een vrije ruiten (zuid moet nog bekennen). De laatste twee klaveren waren voor noord met HV, maar ook voor zuid, die nog V en een vrije harten had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden