VOORUITBLIK | Een piste vol geheimen

Een paradijs voor bouwvakkers en klusjesmannen. Voor de Nederlandse bobsleeërs is het nog even aanpassen. De nieuwe olympische baan in het Italiaanse Cesena, waar over een jaar de Winterspelen plaatsvinden, is enkele dagen klaar. Daarmee is alles gezegd. Rond de bob-, rodel- en skeletonbaan ligt een bouwput. Toch zijn de bobbers enthousiast. ,,Anders dan anders. En vooral snel'', concludeert Arend Glas na de eerste twee trainingsdagen. ,,Uitdagend'', zegt Eline Jurg. ,,Een piste vol geheimen'', is de eerste inschatting van Ilse Broeders.

Volgende week vindt er de eerste wereldbekerwedstrijd plaats. Het was lang een vraagteken of dat dat ooit mogelijk zou zijn. Een half jaar geleden waren slechts twee bochten af. Glas: ,,Ik was toen in Turijn voor een bobsleecongres. Toen had ik grote twijfels. Maar kennelijk hoort deze werkwijze bij Zuid-Europese landen. We kunnen in elk geval met de slee naar beneden.''

De trainingsdagen hebben de Nederlandse bobbers een redelijk beeld van de baan gegeven, hoewel het voor de piloten soms moeilijk is te doorgronden waar ze zich op de baan bevinden. ,,Na vijftien, zestien bochten dacht ik: waar ben ik?'', zegt Glas over zijn eerste ervaringen.

Alleen de bobbaan in het Franse La Plagne telt negentien bochten. Andere tellen er minder. ,,Maar de baan wijkt vooral af door de bochtencombinaties'', zegt Glas die wel kansen op de Spelen ziet. ,,Bij de start gaat het echt om de snelheid, niet om de kracht. Dat ligt ons goed.''

Om de geheimen van de baan te ontdekken werken de Nederlandse ploegen samen. Het hele traject wordt op video vastgelegd. ,,De samenwerking is intensief. Belangrijk, want we willen straks allemaal scoren'', zegt Jurg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden