VOORUITBLIK | Cola voor de Palestijnse zaak in Israël

Sinds gisteren kunnen de Palestijnen en Israëlische Arabieren in Israël Mecca-Cola drinken. Mecca-Cola is een van de zeker drie alternatieven voor typisch westerse iconen als Coca-Cola en Pepsi Cola. De Franse moslim Tawfik Mathloeti, die de Mecca-Cola twee jaar geleden op de markt heeft gebracht, roept alle Israëlische Arabieren op zijn cola te gaan drinken 'om zich te bevrijden van de Joodse hegemonie'.

Stijn Jaspers

Wie een fles of blikje Mecca-Cola koopt, steunt de Palestijnen. De fabrikanten beloven dat ze twintig procent van de opbrengst schenken aan Palestijnse hulporganisaties. Op de website van Mecca-Cola staan, naast alle productinformatie, foto's van Palestijnse kinderen die vluchten voor Israëlische tanks en van groepen soldaten die Palestijnen hardhandig aanpakken.

Mecca-Cola wordt verkocht in 54 landen. In Europa worden ongeveer vijf miljoen flessen per jaar afgezet. Ook in Nederland is de frisdrank te koop, die voor fervente Coca-Cola-drinkers waarschijnlijk te waterig is.

Mecca-Cola is niet de enige Arabische variant op een typisch 'westers' product. Wie in Cairo woont en de chips van Lay's verderfelijk en te westers vindt, kan de Egyptische 'Arafat chips' kopen. De chips worden verkocht onder de naam 'Aboe Ammar', de oorlogsnaam van Jasser Arafat. Op de zakjes is een cartoon te zien van de Palestijnse leider die met één hand salueert en met de andere de Palestijnse vlag vasthoudt. Ook van dit product gaat een gedeelte van de opbrengst naar de Palestijnse zaak. 'Hoe meer je koopt, hoe meer je bouwt', staat op de zakjes. Het Midden-Oosten-conflict heeft zich uitgebreid naar de eens zo Amerikaanse wereld van de snacks en soda's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden