'Vooruit dan, ik neig eerlijk gezegd naar vertrekken'

De Britten bepalen op 23 juni of ze de EU gaan verlaten. Trouw peilt in een serie de stemming. "Ik neig naar vertrekken, vanwege de immigratie", zegt de gepensioneerde rechter Hugh Morgan ('senior').

En, bent u voor of tegen de Brexit?

"Tjonge, daar vraag je me wat. Ik zit hier rustig in het park te aquarelleren met een groepje cursisten. Moeten we echt over de Brexit praten? Vooruit dan. Ik neig eerlijk gezegd naar vertrekken. Vooral vanwege de immigratie, want dat is echt een probleem. Als we in de EU blijven, komen er steeds meer mensen bij. Helemaal als Turkije straks lid zou worden van de EU; dan hebben de Turken hier vrij toegang."

Hier in het welgestelde Richmond, Groot-Londen, merk je weinig tot niets van immigratie Wat vindt u er dan zo erg aan?

"Het ligt allemaal niet zo zwart-wit. Immigranten dragen veel bij aan de samenleving; ze betalen belasting of werken in een moeilijke sector als de gezondheidszorg. Heel wat Polen doen geweldig werk voor ons. We hebben daar altijd van geprofiteerd, maar het is de laatste tijd wel ingewikkelder geworden. De instroom is toegenomen, en er komt een religie mee. Neem alleen al de huisvesting; we hebben gewoon te weinig plaats. Lees de conservatieve tabloids en je snapt precies waarom er zoveel mensen weg willen uit de EU."

Zou het niet beter zijn om de migratie-regels binnen de EU te veranderen, in plaats van de deur dicht te gooien?

"Dat heeft premier David Cameron geprobeerd, maar het is hem niet erg gelukt. Ik vrees dat we vanuit Brussel nergens meer op hoeven rekenen."

Was u vroeger wel enthousiast over de EU?

"O, ja. Bijna iedereen was blij toen we in 1975 per referendum besloten om bij de Europese Economische Gemeenschap te blijven. Toen woedde er niet zo'n extreem debat als nu, ook al waren veel Conservatieven al tegen. Er deed destijds ook maar een handjevol landen mee. Nu is het een enorme club - dat werkt moeizaam."

Vindt u dat de Conservatieve premier het handig aanpakt met dit referendum?

"Ik stem meestal op de Conservatieven, maar ben ik het vertrouwen in deze regering een beetje kwijt. Ik wil een echte regering, niet eentje die zo'n belangrijke kwestie laat afhangen van een referendum. De premier is erg impopulair; ik denk niet dat hij nog lang aanblijft. Dan krijgen we zijn concurrent Boris Johnson. Veel meer keus hebben we niet. Boris is een grappige kerel, maar zijn meningen zijn twijfelachtig."

Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Een economische crisis?

"Daar geloof ik niet in. Economen zagen de vorige crisis niet eens aankomen. Waarom zouden ze dan nu gelijk hebben met hun rampscenario's? Nee, het ergste zou een nipte meerderheid zijn voor het ene of het andere kamp. Dan accepteert de tegenpartij de uitkomst niet en houdt dit gedoe nog heel lang aan. Misschien komt er dan zelfs een nieuw referendum - daar moet je toch niet aan denken?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden