Voortvluchtige rabbijn overspoelt met honderden volgelingen Texel

Volgelingen schermen rabbijn Eliezer Berland, die in de auto zit, vakkundig af op de veerboot terug naar het vasteland. 'Laat hem met rust.' Beeld anp
Volgelingen schermen rabbijn Eliezer Berland, die in de auto zit, vakkundig af op de veerboot terug naar het vasteland. 'Laat hem met rust.'Beeld anp

Schreeuwend hangen jongetjes met pijpenkrullen en keppeltjes in de coniferen van vakantiepark Dennenlust op Texel. Andere knulletjes rennen tussen de chalets door. Verderop staat een witte feesttent. Het gezang van de talloze joods-orthodoxe mannen doet het tentzeil bollen. Lichamen wiegen heen en weer, gebedsmantels wapperen. Om de mannen in hun geloofsijver niet te storen, zijn de vrouwen met een groot scherm aan het zicht onttrokken. In het centrum van de aandacht staat de rabbijn, een bebaarde man met een oudtestamentisch gelaat.

Gerrit-Jan Kleinjan

Texel werd afgelopen zaterdag geheel onverwacht overspoeld door zo'n driehonderd ultraorthodoxe joden uit de hele wereld. Ze kwamen op goed geluk naar het eiland om Jom Kipoer, Grote Verzoendag, te vieren in de nabijheid van 'hun' rabbijn Eliezer Berland. De 77-jarige rabbi wordt door justitie in Israël verdacht van ontucht, maar volgens zijn aanhangers is hij juist een toonbeeld van heiligheid.

Toen vorige week bekend werd dat de voortvluchtige rabbijn op Texel zat, zwol het aantal gelovigen op Dennenlust in een mum van tijd aan tot ettelijke honderden. "Ik ben totaal overvallen. Het komt allemaal op mijn schouders neer", zegt campingbeheerder Avraham Pranger paniekerig. Pranger heeft daardoor 'absoluut geen tijd' om pers te woord te staan. "Ik moet nu zorgen dat iedereen weer op tijd weggaat."

Slingerende bagage
De beheerder is totaal overdonderd door het internationale joodse gezelschap op zijn erf. Pranger kreeg vorige week het verzoek om zo'n dertig gelovigen onderdak te bieden in verband met de joodse feestdagen. Dat gebeurt wel vaker op het terrein van Avraham Pranger, zelf een tot het jodendom bekeerde Texelaar die voorheen Piet heette. Er was dan ook geen vuiltje aan de lucht, totdat bekend werd dat rabbijn Berland de belangrijkste aanwezige zou zijn.

Overal op het terrein slingert bagage rond. Bij veel vakantiehuisjes liggen Hebreeuwse geschriften. Tot groot ongenoegen van de burgemeester van Texel heeft Pranger extra tenten en sanitaire voorzieningen op zijn terrein gezet zodat iedereen Jom Kipoer kan vieren met de rabbijn. Volgens de gemeente is het allemaal in strijd met het bestemmingsplan en de brandweervoorschriften. Pranger kreeg tot gistermiddag de tijd om zijn terrein in oorspronkelijke staat te herstellen.

Aandacht van buitenstaanders
Bij de ingang van het campingterrein staat een jongeman die zich voorstelt als Ori. "Het is een zeer grote rabbi", zegt hij over Berland. Ondanks zijn jeugdige leeftijd draagt hij al een indrukwekkend lange baard. Om zijn magere lijf slobbert een lange zwarte jas. "De rabbi leest en bidt de hele dag. Hij is zeer wijs. Je zou kunnen zeggen dat hij een heilig leven leidt."

Plotseling wordt Ori onderbroken. Een oudere heer komt aangesneld en legt de jonge gelovige in het Ivriet het zwijgen op. De rabbijn zit niet te wachten op aandacht van buitenstaanders, zo maakt de man in gebroken Engels duidelijk. "De rabbi is een vrij man. Zou u hier ook zijn gekomen als er een grote groep christenen zat? Laat ons eens met rust." Volgens hem en anderen op de camping zijn de verdenkingen tegen Berland 'allemaal laster'.

Als het begint te schemeren is de sabbat voorbij. Rabbijn Berland heeft beloofd om dezelfde avond terug te keren naar het vasteland. Het lijkt erop dat de bejaarde rabbijn na de sabbat ook even genoeg heeft van zijn rol als voorganger. Aangekomen bij zijn eigen chalet snauwt hij naar zijn gevolg, dat voor een moment afdruipt. Eenmaal op de boot schermen de ultraorthodoxe mannen hun leermeester wederom vakkundig af. Om de rabbijn een ongestoorde overtocht te geven, bedekken ze zijn auto uiteindelijk zelfs met een groot zwart kleed. "Laat hem met rust", roept iemand. Dan meert de veerboot aan in de haven. Het kleed gaat van het raam. De wagen met de rabbijn verdwijnt in het duister.

Rechtbank beslist vandaag over aanhouding

De rechtbank bekijkt vandaag opnieuw of de 77-jarige rabbijn Eliezer Berland vast moet worden gehouden in afwachting van de behandeling van een uitleveringsverzoek van Israël. Berland werd bijna een maand geleden aangehouden op Schiphol. Een dag later werd hij door de rechtbank onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie wil graag dat Berland tot 17 november in voorlopige hechtenis blijft. Dan bepaalt de rechter of Berland wordt uitgeleverd aan Israël.

De rabbijn wordt verdacht van aanranding van meerdere jonge vrouwen. De beschuldigingen tegen Berland kwamen in 2012 aan het licht. De rabbijn wist de afgelopen twee jaar met succes uit handen van de Israëlische justitie te blijven. Hij vluchtte al naar de Verenigde Staten, Zwitserland, Marokko, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden