Voortschrijdend inzicht PvdA: snel zoeken naar mandaat actie Syrië
Stelde de Kamerfractie van PvdA zich in het debat over de missie naar Irak nog terughoudend op, nu wil de partij zo snel mogelijk zoeken naar een juridische basis om ook in Syrië de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bestrijden.
Vorige week was de partij nog van mening dat zelfs als er een volkenrechtelijk mandaat zou zijn, er eerst rustig moest worden gekeken of participatie in Syrië echt urgent was. Nu de situatie in het Syrische grensstadje Kobani escaleert en Nederlandse Koerden gisteren het gebouw van de Tweede Kamer bestormden om aandacht te vragen voor de gevechten in Kobani lijkt de PvdA van mening te zijn veranderd.
In het Kamerdebat van vorige week zei PvdA-kamerlid Michiel Servaes dat de PvdA 'tevreden' is dat het kabinet zich gaat inzetten voor een mandaat. Maar dat het zelfs bij een 'helder mandaat' niet zeker is dat de partij direct het groene licht geeft. Er moest eerst duidelijkheid komen of IS kan worden verslagen zonder grondtroepen en of het Assad-regime niet wordt geholpen met aanvallen op IS.
IS rukt op in Kobani
De situatie in Kobani is inmiddels urgent te noemen. Een deel van het oosten van de stad is al in handen van IS en strijders rukken op in het zuidwesten van de stad. In de nacht van maandag op dinsdag hebben ze diverse gebouwen ingenomen om de Koerdische strijders die de stad verdedigen van twee kanten aan te vallen, liet voorzitter Rami Abdulrahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag weten. Een vertaler van de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) meldde maandag dat meer dan 2000 Syrische Koerden uit de voornamelijk door Koerden bewoonde stad zijn geëvacueerd.
Nederlandse Koerden bij de Tweede Kamer
Na de bestorming van gisterenavond is het niet de bedoeling dat Koerdische betogers dinsdag nogmaals demonstreren in de hal van de Tweede Kamer. Er is extra politie op de been om dat te voorkomen. De acties van gisteravond vinden vandaag wel navolging in Brussel, waar Koerden zojuist het gebouw van het Europese parlement zijn binnengedrongen.
De Koerden kregen wel wat ze wilden; dankzij hun demonstratie op maandagavond hebben ze dinsdagochtend een gesprek met leden van de Tweede Kamer die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken. De delegatie van de Koerden liet weten dat zij graag zouden zien dat Nederlandse F-16's ook luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië zouden uitvoeren, en niet alleen in Irak zoals nu is besloten. Ook wezen ze op de nijpende humanitaire situatie in Kobani.
Het gesprek met de delegatie werd 's nachts toegezegd door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij sprak, toen de Koerden het gebouw in Den Haag weer hadden verlaten, de menigte toe op het Plein. SP-Kamerlid Harry van Bommel vulde aan dat namens vrijwel alle fracties Kamervragen zijn gesteld over de toestand in Kobani.
Een nieuwe bestorming van het gebouw zou overigens volgens de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen onaanvaardbaar zijn. Hij wil anderzijds geen permanente politiebewaking voor de deur, net als D66-leider Alexander Pechtold. PVV-leider Geert Wilders maakte zich bozer om de bezetting van maandagavond. Volgens hem is de beveiliging 'zo lek als een mandje' en is de actie van de Koerden 'not done'. De demonstranten zelf hadden verschillende verhalen over hoe zij binnenkwamen in het gebouw. De één beweerde dat de groep zo binnen kon lopen, volgens een ander opende de bewaker per ongeluk de schuifdeur naar de hal, door met zijn voet een sensor te activeren.