Voortplantingsdrift bij een imam is erger dan bij een minister

Als een geëmigreerde imam acht kinderen blijkt te hebben, doet de westerse goegemeente daar direct misprijzend over. Maar als het een katholieke Franse minister is maakt de duizelingwekkende voortplantingsdrift geen verschil in het vonnis, hoe hard ook, dat het publiek over hem velt.

Pieter van den Blink

Hervé Gaymard was een komeet die snel omhoog schoot aan het politieke firmament. Op zijn 42ste werd deze protégé van president Chirac minister van landbouw, om tweeënhalf jaar later, in november 2004, over te stappen naar Financiën. Nu zit hij thuis met zijn kroost, nadat de pers ontdekte dat Gaymard op staatskosten een appartement van 600m2 in de allerduurste wijk van Parijs had betrokken.

Zo'n imam woont meestal te klein, en dat maakt zijn behoefte aan een grote kinderschare dan des te verwerpelijker. De minister woonde te groot (60 zonovergoten m2 per gezinslid, minus natuurlijk de personeelsvertrekken), maar voor hem gold zijn talrijke gezin als een verzachtende omstandigheid -koters hebben nou eenmaal ruimte nodig.

In plaats van zich over deze merkwaardige discrepantie te buigen, zette de Franse pers zich aan de sloop van Hervé Gaymard. De affaire beheerste het nieuws volledig, met een hijgerigheid die voor buitenlanders bijna niet voor te stellen is. De minister kondigde onmiddellijk aan dat hij zou terugbetalen en verhuizen. Maar hij gaf ook een groot interview, waarin zijn woorden, zo is inmiddels bevestigd, werden verdraaid. Helaas voor hem kwam die bevestiging te laat; hij moest aftreden.

Zijn opvolger bracht meteen een ander nieuwtje over Gaymard naar buiten: diens belastingaangifte is verdwenen uit een kluis in het kantoor van de fiscus aan het lieflijke pleintje Saint-Sulpice. Een gerechtelijk vooronderzoek houdt alle mogelijkheden open. Met andere woorden: het wachten is nu op de krant die daarvan een fotokopie gaat publiceren.

Is Hervé Gaymard het slachtoffer of de dader in de affaire die zijn naam draagt? Hij heeft zich niet als voorbeeld voor het volk gedragen, is ten prooi gevallen aan de megalomanie van de macht, is dom geweest. Maar hij was wel een vakminister van tot nu toe onbesproken gedrag.

Het enige echt onherstelbare wat hij heeft gedaan, is de wereld opzadelen met al die kinderen. Maar in Frankrijk lijkt niemand te beseffen dat zelfs in de strijd tegen de vergrijzing een verviervoudiging per echtpaar rampzalig zou zijn.

Inmiddels zijn alle duimstokken in Parijs uitverkocht. Want de pers heeft de smaak en de regering de schrik te pakken, dus elke vierkante meter moet nu nagemeten worden. De volgende minister, Jean-François Copé, blijkt het ook ruim genomen te hebben met de richtlijnen voor behuizing. De pers stort zich nu op hem; de Gaymardtjes zijn door iedereen vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden