Voortgezet onderwijs staat drama te wachten

Deze weken beantwoordt Trouw enkele klemmende vragen over opvoeding en onderwijs in toekomstig Nederland. Vandaag: het lerarentekort.

Paul-Kleis Jager

Wie wil weten hoe groot het veelbesproken lerarentekort nou is moet te rade gaan bij Het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb), of anders bij de website van deze bond, www.aob.nl. Onderwijsblad-hoofdredacteur Robert Sikkes kan zelfs de boeken in als de ontdekker van het tekort. Tot het moment dat hij er in 1998 over schreef, had niemand in de gaten wat er op het onderwijs af komt. Ook het ministerie van onderwijs kwam niet op het idee de positie van 'onderwijs' op de arbeidsmarkt te onderzoeken.

Vorige maand kwam Het Onderwijsblad met nieuwe cijfers. Opmerkelijk was dat het ministerie wederom de indruk wekte dat ze 'in Zoetermeer' de precieze omvang van het probleem ook eigenlijk helemaal niet eens wíllen weten. Ze maken er inmiddels wel prognoses over de vraag naar leraren, maar het aanbod brengen ze niet in kaart. Dat doet Sikkes nou juist wel.

En zo is duidelijk dat het voortgezet onderwijs een drama staat te wachten. Terwijl de vraag aan leraren alleen maar toeneemt -vooral door de pensioengolf die de komende jaren over scholen spoelt- daalt het aanbod van afgestudeerden aan de lerarenopleidingen alleen maar. In de komende tien jaar zijn er gemiddeld 4100 leraren nodig, terwijl er maar 1800 worden opgeleid. En dan nog is Sikkes soepel: hij gaat er vanuit dat het aantal studenten op de universitaire eerstegraads opleidingen constant blijft. Een optimistische gedachte voor wie terugblikt, denkt hij ook zelf. Daar komt bij dat je van de zij-instroom (overstappen van bedrijfsleven naar onderwijs) gezien de ervaringen tot nu toe niet veel mag verwachten.

De vooruitzichten in het basisonderwijs zijn gunstiger, omdat de belangstelling voor de pabo's toenam toen duidelijk werd dat er werk genoeg is. Vraag en aanbod komen hier in de periode 2000-2010 zelfs in evenwicht. Voor het zover is, wacht leerkrachten, leerlingen en hun ouders nog wel een flinke zure appel. Volgend jaar is er dankzij de klassenverkleining bovenop de gewone vraag naar nog eens 3000 extra banen (er zijn ongeveer 7000 basisscholen). Bovendien blijven er lokaal grote verschillen: achterstandsscholen en scholen in de Randstad hebben ook straks meer moeite om aan personeel te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden