Voortgezet onderwijs bundelt krachten

VO-raad maakt plaats voor vereniging 'Eén, helder geluid vereist'

Alleen al vanwege de bezuinigingen is het 'harder nodig dan ooit', vinden de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs: zij willen één geluid laten horen. Hun organisatie, de VO-raad, verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe 'vereniging VO'.

"Het kabinet zegt dat het niet bezuinigt op onderwijs. Wij zien iets anders", zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad. "Het onderwijs staat onder druk. Dat vereist een helder geluid."

Een 'doorbraak' noemt Slagter het. Nu nog laten schoolbesturen zich behalve door de overkoepelende VO-raad ook vertegenwoordigen door naar geloofsovertuiging verdeelde organisaties, zoals VOS-ABB (openbare scholen) en de Besturenraad (protestants-christelijke). Sommige van hen zullen zich straks opheffen, verwacht Slagter, anderen zullen zich meer dan nu beperken tot diensten aan hun eigen leden.

In het verleden kwam het wel voor dat afzonderlijke schoolbestuurdersclubs andere standpunten innamen dan de VO-raad. Dat moet anders. Naar buiten toe zal de nieuwe vereniging namens alle besturen optreden, en liefst ook namens leraren, ouders en leerlingen. Die zullen uitgenodigd worden om aan te schuiven bij een zogeheten VO-Forum, om ook hen invloed te geven op de standpunten van de vereniging. Slagter: "Met die ene vereniging worden we minder snel uit elkaar gespeeld. En het is veel efficiënter - het scheelt per jaar al gauw twee weken vergaderen."

De betrokken organisaties, zeven in getal, leggen het plan vandaag voor aan hun leden. Het is de bedoeling dat die nog deze maand instemmen met een eerste stap, de oprichting van een 'Overlegraad VO'. Die moet de komst van de nieuwe vereniging voorbereiden. Als alles goed gaat, kan die begin 2014 van start gaan.

De voorzitters van de zeven organisaties hebben zich al achter het plan geschaard. "Het is een belangrijke stap in een natuurlijk proces", zegt bijvoorbeeld Wim Kuiper van de Besturenraad. "In de praktijk werken we de afgelopen jaren al steeds meer samen."

De Besturenraad wordt niet overbodig, denkt Kuiper. "Wat wij doen op het gebied van de christelijke identiteit kan je niet overlaten aan zo'n vereniging voor het hele voortgezet onderwijs. Dus nee, wij heffen ons niet op."

NEDERLAND 6

'Onderwijsclubs minder snel uit elkaar gespeeld'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden