Voortgaande emigratiegolf op televisie

20.30 uur, Net 5

Peter Dekkers

Genoeg van de drukte, van de hectiek, de files en vooral van de regeltjes; emigratie lijkt momenteel een heuse hype. In ieder geval als je de talloze tv-programma’s mag geloven waarin mensen worden gevolgd die besluiten om hun heil in een of ander buitenland te zoeken.

In programma’s als ’Geen weg terug’ van de EO, ’Ik Vertrek’ van de Tros, ’De Italiaanse Droom’ (KRO), ’Droomhuis in de zon’ (SBS), ’Een plek onder de zon’ en ’Het roer om’ (RTL) zien we de problemen, het geploeter, de wanhoop soms, van mensen - veelal koppels - die een camping, een hotel of een ’bed & breakfast’ willen beginnen in een of ander vermeend paradijs.

Wat in deze programma’s vaak opvalt, is dat veel van deze stellen niet gehinderd worden door enige kennis van het land, de taal of de gebruiken ter plekke. Vaak is zo’n emigratie-avontuur een drieste duik in het diepe en blijkt het land van je dromen een minstens zo’n taaie bureaucratie erop na te houden als die in Nederland. Maar het levert wel boeiende televisie op.

In het SBS-programma ’De Spaanse Droom’ is een aantal stelletjes te zien dat in Nederland alle schepen achter zich verbrandt om hun grote droom na te jagen: in Spanje een eigen bed & breakfast beginnen. Uit honderden aanmeldingen zijn negen koppels geselecteerd die naar een bouwval in het pittoreske Arcos de la Frontera in Andalusië afreizen. Slechts zes van hen mogen na een eerste selectie doorgaan.

Onder hen zijn een moeder met haar tienerdochter, twee studenten, een homostel en een echtpaar met drie jonge kinderen. De duo’s worden op de voet gevolgd door het ’consejo’: een geheime raad van dorpsbewoners, die samen met de gasten uiteindelijk bepaalt wie het beste gepresteerd heeft. Het winnende stel mag de bed & breakfast gaan uitbaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden