Voortekenen wijzen op langzaam verdwijnen van vuurwerktraditie

Vuurwerk, hoe lang mogen particulieren het nog zelf afsteken? Beeld anp
Vuurwerk, hoe lang mogen particulieren het nog zelf afsteken?Beeld anp

Gaat de vuurwerktraditie in Nederland langzaam in rook op? De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) denkt van wel. Directeur Ingrid de Jong van SMV ziet gelijkenissen met roken in openbare ruimtes, iets dat ook langzaamaan verdwijnt. "Steeds meer mensen vinden dat je er wel heel veel voor over moet hebben om deze traditie nog in stand te houden", zegt De Jong.

De Jong zal zich gesterkt zien in haar mening door een onderzoek van Q&A Research & Consultancy. Daaruit blijkt dat steeds minder mensen vuurwerk afsteken. Kocht in 2011 nog 29 procent van de Nederlanders vuurwerk, inmiddels is dit aandeel gedaald tot ongeveer 21 procent. De totale bestedingen blijven dit jaar wel gelijk omdat de kopers gemiddeld iets meer uitgeven dan vorig jaar.

De onderzoekers constateerden dat bijna de helft van de Nederlanders tegenwoordig banger is voor vuurwerk dan vroeger, en dit betreft niet alleen de ouderen. Dat kan te maken hebben met illegaal, zwaar vuurwerk. SMV-directeur De Jong wijst er op vuurwerk de laatste jaren meer letsel veroorzaakt.

Zij vermoedt dat de nieuwe regels rond vuurwerk een opmaat zijn naar nog strengere regels de komende jaren. Een voorspelling of er een totaalverbod komt op het afsteken van vuurwerk in Nederland, durft ze niet te doen. Volgens de onderzoekers van Q&A ziet ondertussen iets meer dan de helft van de Nederlanders wel wat in een vuurwerkverbod. Vorig jaar lag dit aandeel nog op 45 procent.

Ook de steun voor vuurwerkshows groeit. "Je ziet in steeds meer plaatsen evenementen ontstaan waar vuurwerkshows worden georganiseerd, zoals in Amsterdam, Hilversum en Rotterdam", aldus De Jong. Dit jaar wordt er na eeuwen ook weer één in Den Haag gehouden. Hiermee proberen gemeenten onder meer de bewoners te stimuleren zelf geen vuurwerk te gaan afsteken. In Rotterdam komen al een aantal jaren honderdduizenden mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusburg.

SMV is kritisch op de Nederlandse vuurwerktraditie omdat het overlast veroorzaakt en de veiligheid van omstanders en afstekers soms gevaar loopt. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars ligt de schade aan particuliere eigendommen in Nederland jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro. Het gaat dan alleen nog maar om schade aan woningen en auto's en niet aan gemeentelijke eigendommen, zoals straatmeubilair als parkeermeters. Die lopen soms op tot in de honderdduizenden euro's per gemeente. Alleen al de stad Rotterdam heeft de laatste jaren een schadepost die ligt tussen de 400.000 en 700.000 euro per jaar.

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast zijn tot donderdagochtend vroeg al ruim 2200 meldingen binnengekomen. Het meldpunt, op de site vuurwerkoverlast.nl, opende woensdag en toen stond de teller aan het eind van de dag op ruim duizend.

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen. De meeste klachten gaan over heel zwaar vuurwerk. Veel meldingen komen uit de Randstad, maar ook in het oosten en in Limburg ervaren mensen hinder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden